Svijet
0

Snowden i zvanično registrovan kao stanovnik Rusije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši američki obavještajni službenik Edward Snowden, koji se suočava s optužbama za špijunažu u svojoj domovini, zvanično je registrovan kao stanovnik Rusije, saopćio je u utorak njegov advokat.

Sudeći po ruskom zakonu, svi stranci moraju se registrovati u teritorijalnim filijalama Savezne službe za migracije, nakon što dobiju mjesto boravka, prenosi Xinhua.

Snowden do sada još nije dobio posao u Rusiji, navela je novinska agencija Interfax riječi advokata Anatolija Kučerene.

Tokom dana je poslanik u gornjem domu Ruskog parlamenta, Ruslan Gatarov, izjavio kako je moguće da odbjegli američki obavještajac dobije posao konsultanta u ruskom parlamentu.

Kučerena je izjavio da su ruski poslanici pozvali Snowdenovog oca da posjeti Rusiju.

"Nadam se da će (ruska) viza biti odobrena", izjavio je on, dodajući kako su pozivnice za posjetu Rusiji također poslane Snowdenovom advokatu i prijateljima.

Snowden je stigao na moskovski međunarodni aerodrom Šeremtjevo 23. juna, na čijem je terminalu boravio šest sedmica nakon što su mu SAD poništile važenje njegovog pasoša. On se suočava s optužbama za špijunažu nakon što je objavio tajni program nadzora američke obavještajne službe pod kodnim imenom PRISM.

Rusija mu je 1. augusta odobrila jednogodišnji azil, omogućujući mu da tiho napusti aerodrom. Rusija je odbacila američke zahtijeve da izruči Snowdena.

Bijela kuća sopćila je kako će u narednim danima objaviti da li će predsjednik Barack Obama otkazati svoju unaprijed planiranu posjetu Rusiji u septembru.