Svijet
0

Američki ambasador poručio Rusiji: Vratite nam Snowdena

FENA
Sjedinjene Države ne traže od Rusije da izruči Edwarda Snowdena, nego samo žele da ga vrati, izjavio je u četvrtak američki ambasador u Rusiji Michael McFaul.

"SAD ne traže da se 'izruči' nego jednostavno da se vrati Snowden", napisao je on na svom Twitter nalogu, prenosi Xinua.

Američki diplomata ukazao je da je njegova zemlja poslala nazad u Rusiju brojne ljude koje su tražile ruske vlasti uprkos činjenici da dvije zemlje nemaju potpisan sporazum o readmisiji.

Bijela kuća saopćila je u srijedu da Sjedinjene Države traže objašnjenje od ruskih vlasti o Snowdenovom statusu, koji mjesec dana boravi u tranzitnoj zoni aerodroma Šermetjevo u Moskvi.

Portparol Bijele kuće Jay Carney ponovio je stav Washingtona da je "logičan presedan i pravno opravdanje" za Moskvu da izruči Snowdena kako bi se suočio s optužbama za "neovlašteno odavanje krajnje povjerljivih informacija".

Istoga dana, spekulacije da je Snowdenu odobreno da napusti aerodrom podgrijao je njegov advokat, Anatolij Kučerena.

"Snowden još čeka na odgovor na svoj zahtijev za privremenim azilom u Rusiji", izjavio je Kučerena novinarima nakon sastanka sa Snowdenom na terminalu E aerodroma.

Sudeći po Kučereni, Savezna služba za migracije (FMS) još nije odobrila neophodni certifikat.

Ako služba odbije zahtijev, Snowden bi mogao uložiti žalbu, dodao je njegov advokat.