Svijet
0

Snowden planira da se zaposli u Rusiji i sredi svoj život

SRNA
Edward Snowden
Edward Snowden
Bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije Edward Snowden planira da se nastani u Rusiji i spreman je za sudsku bitku ukoliko ruska migraciona služba odbije zahtjev za azil, rekao je njegov advokat Anatoly Kucherena.

"Teško mi je da kažem koji bi bili njegovi potezi u slučaju da bude donesena pozitivna odluka o zahtjevu za azil, ali je njegova sigurnost pitanje broj jedan", izjavio je Kucherena za rusku televiziju Russia Today.

Kusherena smatra da će proces adaptacije njegovog klijenta potrajati neko vrijeme, što je, kako je rekao, razumljivo, jer Snowden "ne zna ruski jezik i običaje, a ni zakone".

"Snowden planira da sredi svoj život ovdje. Planira da pronađe posao. A sve njegove sljedeće odluke bit će donesene zavisno od situacije u kojoj se bude našao", dodao je advokat.

Bivši službenik američke agencije nalazi se u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo od 23. juna, a prošle nedjelje je podnio zahtjev za azil u Rusiji.

U slučaju odobravanja azila, dobio bi izbjegličku legitimaciju na godinu dana kojom dobija "sva prava i privilegije" ruskog građanina.