Svijet
8

Snimci crne kutije: Prije pada ruskog aviona iznad Sinaja čula se eksplozija

Piše: M. N.
Prije pada ruskog aviona iznad Sinaja na snimcima iz crne kutije čuje se eksplozija za koju se pretpostavlja da je uzrokovala pad, objavili su francuski službenici. Američki službenici tvrde kako su presreli jedan od razgovora u kojem se militantni IDIL-a hvalisaju kako su oborili avion iz Egipta i ubili 224 osobe na tom letu.

Sekretar saobraćaja Velike Britanije Patrick McLouhlin kazao je da, prema informacijama koje imaju britanski eksperti, postoji velika vjerovatnoća da se Metrojet avion srušio zbog eksplozije bombe, ali potvrda se još čeka.

Avionske kompanije mijenjaju svoje rasporede letova kako bi preostale britanske turiste doveli kući iz Šarm el Šeika. Rezultat je to haosa koji je nastao u petak kada je 21 od 29 letova otkazano na egipatskom aerodromu. Bila je to odluka tamošnjih vlasti kao mjera sigurnosti. Veliki broj aviona čeka na aerodromu nekoliko dana da dobije dozvolu za polijetanje.

Turistima koji polijeću sa egipatskog aerodroma nije dozvoljeno da ponesu kofere. SAD je također pojačao mjere sigurnosti kada su u pitanju avioni koji dolaze iz Egipta, a Rusija je zabranila letove iz te zemlje.

Francuska televizija objavila je kako se na snimku crne kutije iz aviona može čuti eksplozija tokom leta. Američki službenici kazali su kako su presreli razgovor između pripadnika IDIL-a iz Sinaja i Sirije o egipatskom avionu, u kojem slave što su ga srušili i govore o načinu na koji su to uradili.

Velika Britanija formirat će male vojne operativne timove koji će pratiti ekstremizam u Egiptu i regiji.