Libija
0

Snage režima napale luku Misurati

FENA
Snage lojalne libijskom režimu napale su danas luku u Misurati, 12 kilometara istočno od grada, a u napadu je povrijeđeno više izbjeglica iz afričkih zemalja koji su čekali da budu evakuirani humanitarnim brodom.

Već dva mjeseca puteve ka Misurati blokiraju snage lidera Moamera Gadafija, a luka je jedina veza tog grada s vanjskim svijetom pošto je i oštećeni aerodrom u rukama vojske.

Luku je pogodilo više raketa, što je odvratilo brod Međunarodne organizacije za migracije da uplovi u Misuratu, odakle je trebalo da evakuira više hiljada Afrikanaca koji pokušavaju napustiti taj grad.

Ljekar lokalne bolnice potvrdio je da je više izbjeglica ranjeno u bombardiranju. On je rekao da možda ima i poginulih, ali nije mogao precizno potvrditi te podatke. Grad nadlijeću i avioni NATO, a izvori iz redova pobunjenika naveli su da je alijansa upozorila humanitarni brod da napusti luku, jer joj se približavao konvoj od dvadesetak vojnih vozila.

Situacija u Misurati je i dalje ozbiljna, pobunjenici kontroliraju grad, ali on je i dalje na udaru stalnih bombardiranja, potvrdili su iz opozicionog Vijeća za tranziciju.