Sukobi na svim stranama
0

U Libiji napadi i NATO-a i Gaddafijevih snaga

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Borbeni avioni NATO-a bombardirali su u nedjelju područje jugozapadno od Tripolija, dok su snage libijskog čelnika Moamera Gaddafija napale pobunjenike zapadno od Ajdabiye, odakle je zbog sukoba pobjeglo više stotina ljudi.

Libijska državna televizija je izvijestila, ne navodeći više detalja, da su snage Alijanse u nedjelju napale i Sirt, Gaddafijev rodni grad, istočno od glavnog grada, prenio je Reuters.

Intenzivno bombardiranje Ajdabiye teškom artiljerijom uslijedilo je dan nakon što je najmanje osmero ljudi ubijeno, a 27 ozlijeđeno u napadu Gaddafijevih snaga na pobunjeničke položaje, saopćili su bolnički izvori, javio je AFP.

Nije bilo odmah jasno da li u napadu na ovaj sjeveroistočni grad ima žrtava. "Oni (Gaddafijeve snage) udaljeni su oko 20 kilometara. ispaljuju na nas rakete tipa 'grad'", rekao je jedan pobunjenik.

Istovremeno, u toku je operacija spašavanja izbjeglica iz Misrate, jedinog pobunjeničkog uporišta na zapadu Libije koje Gaddafijeve snage sedmicama drže pod opsadom, gdje bi trebalo da pristane grčki brod kojim će se izbjeglice prevesti.

"Brod prevozi 500 tona humanitarne pomoći, lijekova i hrane, četiri ambulantna vozila i tri liječnika koja će zamijeniti svoje kolege", rekao je Jeremy Haslam iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koji predvodi ovu operaciju, ističući da bi brod trebalo da u luci preuzme više od 1.000 najugroženijih izbjeglica.

Prema podacima IOM-a, u kampovima oko Misrate nalazi se oko 10.000 izbjeglica koje nisu državljani Libije, a koje žive u lošim uvjetima, bez dovoljno vode, hrane i lijekova.

Ranije u nedjelju pobunjenici su rekli da su snage libijskog lidera granatirale Misratu i ubile najmanje šest, a ranile 47 ljudi.