Libija
0

Bitke za Bregu i Misuratu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Libiji je u nedjelju nastavljena žestoka borba pobunjenika i snaga Moamera Gaddafija za grad Bregu, javio je izvještač AFP-a, dodajući da se vatra razmjenjuje u predgrađu.

Pobunjenici tvrde da su u subotu ponovo osvojili Bregu, koja se nalazi oko 800 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija, a provladine snage navode da su njihovi snajperisti i dalje aktivni.

Rano u nedjelju, pobunjenici su napredovali i zauzeli sveučilišni centar u predgrađu Brege, dok su Gaddafijeve snage potisnute prema zapadu.

Brega je poprište žestokih sukoba posljednjih nekoliko dana otkako su se Gaddafijeve snage vratile u grad iz kojeg su ih prethodno potisnuli pobunjenici, a od četvrtka nije jasno u čijim se rukama zapravo nalazi ta naftna luka.

Koalicijske snage započele su napade na položaje Gaddafijevih snaga 19. marta, kako bi uspostavile zonu zabrane letova u cilju zaštite civilnog stanovništva.

Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je ozlijeđeno kada su snage lojalne libijskom čelniku Moameru Gaddafiju u nedjelju granatirale zapadni grad Misuratu, izjavio je neimenovani stanovnik agenciji Reuters.

U udarima je, prema njegovim riječima, pogođena zgrada u kojoj su ranije zbrinjavana osobe povrijeđene u sukobima. "Potvrđena je smrt jedne osobe, ali ne znamo koliko njih je ranjeno. Ambulantna kola dovoze povrijeđene", kazao je on u telefonskoj izjavi britanskoj agenciji.

Čovjek koji se predstavio kao Ayman i rekao da je doktor u bolnici u Misurati izjavio je BBC-u da je zgrada pogođena s dvije bombe.

"Imamo jednog mrtvog, troje u operacionim salama, jednog sa amputiranom nogom, jednog na intenzivnoj njezi i šestero povrijeđenih koji čekaju na zahvat jer imamo samo tri operacijske sale", kazao je on.

Misurata, treći po veličini grad u Libiji, posljednje je veće uporište pobunjenika na zapadu zemlje. Grad su okružile Gadafijeve snage i on je sedmicama pod neprestanim udarima.

Jedan od liječnika rekao je britanskoj agenciji u subotu da je u sukobima u posljednjih sedam dana u tome gradu ubijeno 160 ljudi, uglavnom civila.

Bilans žrtava nije moguće potvrditi, jer libijske vlasti ne dopuštaju novinarima pristup mjestu, koje se nalazi 200 kilometara od glavnog grada Tripolija.