Odbacio optužbe
48

Smijenjeni karikaturista Guardiana odbio da se izvini zbog "antisemitske" karikature

S. M.
Steve Bell (Foto: BBC)
Steve Bell (Foto: BBC)
Smijenjeni karikaturista Guardiana Steve Bell odbio je da se izvini zbog svoje "antisemitske" karikature na kojoj je prikazan premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

Karikaturista, koji je radio za Guardian više od 40 godina, tvrdi da mu je rečeno da Guardian više ne želi da objavljuje njegov rad nakon što je poslao crtež izraelskog lidera koji drži skalpel preko svog otkrivenog stomaka da bi napravio rez u obliku Gaze.

Kritičari su ovo shvatili kao referencu na Shylocka, jevrejskog kamatara u Shakespeareovoj drami "Mletački trgovac" koji traži "funtu mesa" od nekoga ko ne može da mu vrati pozajmljeni novac.

Bell je odbio da se izvini, rekavši za Press Gazette da karikatura "nema nikakve veze" s mletačkim trgovcem i da on "ne bi ni sanjao" da promoviše antijevrejske stereotipe.

"Neću se izviniti zbog slike. Mislim da je dobra. Mislim da radi", rekao je.

Bell je rekao da su njegovi odnosi s urednicima Guardiana "malo zategnuti", tvrdeći da su njihove intervencije postale "sve sitnije" i "blesavije".

Glasnogovornik Guardian News and Media rekao osvrnuo se na odluku da se karikaturisti ne produži ugovor.

"Donesena je odluka da se ne produži ugovor Stevea Bella. Karikature Stevea Bella bile su važan dio The Guardiana u proteklih 40 godina, zahvaljujemo mu se i želimo mu sve najbolje", rekao je.

Bell ranije nije objavio karikaturu u Guardianu koja je optužbe za antisemitizam usmjerena prema Laburističkoj partiji pod vodstvom Jeremyjem Corbynom prikazala kao lov na vještice. Umjesto toga objavio ju je list "Socialist Worker".

Bell se oglasio na Twitteru kako bi se odbranio od najnovijih tvrdnji o antisemitizmu kritikujući The Guardian.

Podijelio je sliku karikature i napisao da je postalo skoro nemoguće nacrtati karikaturu za Guardian, a da vas neko ne optužio za antisemitizam.

Suosnivač Wikipedije Jimmy Wales napisao mu je u komentaru da bi trebao razmisliti da ne crta antisemitske karikature.

Jedan od korisnika mu je napisao: "Pa samo prestani to raditi iznova i iznova Steve."

Bell je na X-u podijelio komentar koji ga je branio od optužbi.

"Navodna Shakespearova analogija u poruci teško se uklapa u političku poruku crtanog filma, osim možda nekome ko ne zna ni za jedno i drugo", napisao je.

Bell je insistirao da se radi o referenci na karikaturu iz 1960-ih Davida Levinea, koji je nacrtao američkog predsjednika Lyndona B. Johnsona s ožiljkom na stomaku u obliku Vijetnama objavljenu u vrijeme rata u toj jugoistočnoj azijskoj zemlji. Karikatura koju je Bell poslao prošle sedmice ima riječi "Poslije Davida Levinea" iznad imena autora.

Na slici, izraelski premijer nosi bokserske rukavice i drži skalpel preko svog otkrivenog trbuha, pripremajući rez u obliku Gaze, s natpisom: "Stanovnici Gaze, izlazite odmah."

"Karikatura je posebno o katastrofalnom neuspjehu politike Benjamina Netanyahua koji je direktno doveo do užasnih nedavnih zločina oko Gaze, te o njegovom predloženom odgovoru koji je najavio, koristeći svoje stvarne riječi obraćajući se građanima Gaze", rekao je Bell za Jewish Chronicle.

"Guardian ima svako pravo da ne objavi moju karikaturu ako tako želi, ali to ne bi trebalo da čini iz potpuno izmišljenih i lažnih razloga. Sve što radi je sprečavanje rasprave o strašnoj, ali važnoj temi", dodao je.

Ovo nije prvi put da je njegov rad optužen za antisemitizam. Godine 2020., karikaturista je bio na udaru kritike zbog karikature političara Keira Starmera koji nudi glavu stranačkog kolege i predsjednika laburističke partije Jeremyja Corbyna na tacni.

Karikatura Bella u kojoj prikazuje Keira Starmera kako na tacni nudi glavu Jeremyja Corbyna.
Karikatura Bella u kojoj prikazuje Keira Starmera kako na tacni nudi glavu Jeremyja Corbyna.

Karikatura je upoređena sa radom italijanskog slikara Caravaggia, Salome sa glavom Jovana Krstitelja.

Prikazuje priču u Novom zavjetu u kojoj Saloma, jevrejska kći kralja Heroda, traži, a kasnije i dobije, Jovanovu glavu kao nagradu za svoj ples.

Ali, objavljivanje karikature izazvalo je reakciju među čitaocima. Mnogi su ga osudili kao antisemitski jer je Corbyna prikazao kao "mučenika Svetog Jovana Krstitelja" i žrtvu "zlokobne zavjere", a Sir Keira kao "krvožednu" Salome.

Karikatura je objavljena nakon što je Corbyn suspendovan iz Laburističke partije zbog njegove reakcije na nalaze izvještaja o antisemitizmu unutar stranke pod njegovim vodstvom.