Svijet
0

Slučaj nestalog aviona: Kina kritikuje Maleziju da je "protraćila dragocjeno vrijeme"

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Kina je danas kritikovala Maleziju zbog načina na koji rješava dramu u vezi s nestalim avionom, rekavši da je ta zemlja "protraćila" dragocjeno vrijeme i resurse objavljivanjem dramatičnih informacija o sudbini aviona sedmicu dana poslije njegovog nestanka.

Premijer Nadžib Razak jučer je saopštio da rezultati istrage pokazuju da je avion namjerno skrenut s kursa i da je letio nekoliko sati nakon napuštanja planiranog pravca leta, mada nije rekao da je avion otet.

Ta šokantna objava posle sedam dana konfuzije i kruženja različitih teorija pokrenula je pitanja o tome koliko dugo su malezijske vlasti krile nove informacije i da li su propustile priliku da presretnu preusmjereni avion, navodi AFP.

"Niko ne može poreći da se suviše kasnilo sa objavljivanjem tako važne informacije", navedeno je u uvodniku Xinhue.

Kineska agencija je navela da su malezijski zvaničnici krivi za "nedopustivo" zanemarivanje dužnosti. Dvije trećine putnika nestalog aviona su Kinezi.

Gnjev je naročito izazvalo to što je Maleziji bilo potrebno toliko vremena da otkaže spasilačke operacije u Južnom kineskom moru ako je već znala da se avion okrenuo nazad i letio u pravcu Indijskog okeana.

"A zbog odustva pravovremene informacije, protraćeni su ogromni uloženi napori i proširile su se brojne glasine", piše u uvodniku.

Nadžib je jučer objavio da su komunikacioni sistemi Boeinga 777 ručno isključeni prije nego što je avion okrenut u zapadnom pravcu.

On je rekao da su istražitelji na osnovu podataka sa satelita i vojnog radara zaključili da je neko u avionu namjerno preusmjerio letjelicu i da je ona poslije toga letjela još nekoliko sati - južno iznad Indijskog okeana ili sjeverno u pravcu južne i centralne Azije.

"Kao vođa međunarodne istrage i spasilačke operacije Malezija snosi odgovornost od koje ne može pobjeći", dodaje kineska agencija.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag.