Svijet
1

I u Indijskom okeanu se traga za nestalim avionom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki zvaničnici koji pomažu u potrazi za avionom Malaysia Airlinesa objavili su kako potragu nastavljaju u regiji Indijskog okeana. No, nisu naveli razlog zbog kojeg su potragu proširili na taj dio, javlja BBC.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao je kako su svježe informacije bile razlog proširenja potrage.

"Nove informacije su možda dio razloga zbog kojeg smo proširili potragu na Indijski okean", rekao je Carney.

Američka vojska objavila je kako šalje svoj razarač USS Kidd sa Tajlandskog zaljeva na zapadnu obalu Malezije. U potragu su se uključili i Indijska vojska i njihove zračne snage.

No, i dalje nema traga avionu sa 239 putnika koji je nestao u subotu. Prema izjavama dva izvora bliska istrazi, komunikacijski sateliti zabilježili su slabe elektronske signale aviona nakon što je nestao u subotu, ali ti signali nisu dali informacije o tome kuda je letio taj avion i gdje je nestao.

Ti signali daju naznake da su sistemi aviona koji ukazuju na kvarove bili uključeni i spremni za komunikaciju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla biti uspostavljena jer avionska kompanije nije bila pretplaćena na taj nivo usluge satelitskog operatora. Sistem šalje takve signale otprilike jednom na sat, kažu izvori, ali se ne zna koliko je signala poslao avion nakon što ga je zračna kontrola izgubila vezu s njim.

Pozivajući se na dva neimenovana izvora u američkoj administraciji, ABC News javlja da su dva komunikacijska sistema na nestalom Boeingu 777 isključena odvojeno. Jedan je ugašen u 1:07 sati u noći kada je avion nestao, dok je drugi isključen 14 minuta kasnije. Jedan od neimenovanih izvora navodi da letjelica zato nije mogla nestati s radarskih zaslona zbog nekog općeg kvara.

ABC također javlja da američki istražitelji, koji su stigli u Maleziju, vjeruju da su spomenuti komunikacijski sistemi isključeni ručno.

Malezijski ministar saobraćaja Hishammuddin Hussein izjavio je da satelitske snimke tri veća bijela objekta na površini Južnog kineskog mora, koje su u srijedu objavili kineski državni mediji, nemaju nikakve veze sa avionom dok kineski državni mediji navode da njihovi ratni brodovi nastavljaju plovidbu prema lokaciji objekata s fotografija.

Aviona Malaysia Airlinesa sa 239 putnika i članova posade nestao je 8. marta.