{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirror: Nestali avion zahvatio požar, piloti umrli herojski?

F
18.3.2014. u 14:30
34
30
Mirror: Nestali avion zahvatio požar, piloti umrli herojski?
34
Mirror: Nestali avion zahvatio požar, piloti umrli herojski?
Foto: EPA
Piloti nestalog malezijskog aviona umrli su herojski, pokušavajući spasiti letjelicu od požara, izjavio je bivši šef za sigurnost američke Federalne agencije za avijaciju Billy Vincent, odbacujući teorije o terorističkom napadu ili samoubistvu kao neosnovane.
On smatra da su piloti pokušavali spasiti avion poslije izbijanja požara u prostoru za prtljag i da su se ugušili od dima, piše danas britanski "The Daily Miror".

"Podaci koji su do sada objavljeni ukazuju na problem sa štetnim materijalima", kazao je Vincent koji je bio stručni svjedok na suđenju za rušenje američkog boinga 747 iznad Lokerbija u Škotskoj 1988.

"Scenario počinje eksplozijom opasnih materija u dijelu za prtljag koji ili nisu propisno upakovani, ili su nelegalno prenošeni, ili oboje", rekao je Vincent za britanski list.

Dim ugušio putnikeOn smatra da je požar počeo na mjestu gdje je stajao prtljag i da je postepeno uništio komunikacione sisteme u avionu. Prema njegovom mišljenju, otrovni dim bi u tom slučaju brzo ugušio putnike i posadu u kokpitu.

Vincent pretpostavlja da je jedan od pilota uspio da stavi masku s kiseonikom i da je pokušao da okrene avion i vrati ga u Kuala Lumpur.

On objašnjava to što je avion velikom brzinom mijenjao visinu time da posada nije mogla dobro da vidi dok nisu uspjeli da stabilizuju avion.

"Avion je poslije toga nastavio da leti dok je imao gorivo i potom se srušio, vjerovatno u okean pošto nema izvješaja da je satelit primio signal za lociranje u slučaju opasnosti koji se uvijek emitira ako avion padne na kopno", dodao je on.

Vincent, koji imao ključnu ulogu u pregovaranju poslije otmica američkih aviona tokom 1980-ih, tvrdi da avion nije sabotiran.

"Nema indikacija da je bilo koji od pilota umiješan u nestanak ovog aviona, a ni Malezija nije objavila nikakve podatke koji ukazuju da je napravljen bilo kakav propust prilikom provjere putnika kod ukrcavanja u avion", objasnio je on.

Istražitelji zbunjeniPitanje dva putnika koja su putovala s ukradenim pasošima razjašnjeno je pošto je utvrđeno da su planirali da traže izbjeglički status u nekoj drugoj zemlji, vjerovatno Njemačkoj, rekao je Vincent.

"Još nisam vidio da je nešto objavljeno o prirodi i sadržaju prtljaga. Opasni teret se može legalno prevoziti putničkim avionima. Međutim količina i vrsta štetnih materija strogo se kontrolira", zaključio je on.

Malezijski avion s 239 putnika i članova posade nestao je s civilnog radara 8. marta ubrzo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag. Dvije trećine putnika su bili kineski državljani. Nestanak aviona zbunjuje istražitelje i stručnjake za avijaciju. On je nestao s civlnog radara kod istočne obale Maleziije manje od sat vremena poslije polijetanja.

Malezijske vlasti vjeruju da je neko isključio komunikacione sisteme i naglo okrenuo u pravcu zapada nakon što je avion preletio sjeveroistočnu obalu i dok je letio iznad Tajlandskog zaliva.

Zbog toga je istraga fokusirana na posadu. Malezijska policija pretražuje podatke o pilotu i kopilotu, letu i osoblju na zemlji u pokušaju da otkrije motiv istrage koja se sada vodi kao kriminalna istraga.

Posljednje riječi iz kokpita izgovorene su dok je avion napuštao zračni prostor Malezije i prelazio u nadležnost kontrole leta u Vijetnamu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: