Svijet
189

Slovački premijer Robert Fico: Islam nema mjesto u našoj zemlji

Klix.ba
Robert Fico, premijer Slovačke (Foto: EPA)
Robert Fico, premijer Slovačke (Foto: EPA)
U svom prvom postizbornom intervjuu slovački premijer Robert Fico nastavio je oštre izjave i antiimigrantsku politiku, a naročito prema muslimanima.

"To možda zvuči čudno, ali žao mi je, islam nema mjesto u Slovačkoj", poručio je premijer Fico u jednoj od posljednjih izjava. On je dodao da ukoliko neko tvrdi da Slovačka ne želi biti multikulturna država, taj ide protiv suštine.

Fico se pribojava da bi dolazak hiljada muslimanskih izbjeglica ugrozio tradiciju Ćirila i Metodija, na kojoj je izgrađena Slovačka.

"Razgovarao sam nekoliko puta o tome s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem u migrantima kao izbjeglicama, već što će oni vremenom promijeniti karakter naših država", kazao je Fico i naglasio da je dužnost političara da govori jasno i otvoreno.

Politička analitičarka Aneta Vilagi kazala je da je bila iznenađena otvorenim stavovima premijera o izbjeglicama, kazavši da se on trenutno više bavi religijom nego izbjeglicama.

Elena Gallo Kriglerová iz Centra za istraživanje etniciteta i kulture iz Slovačke kaže da je Slovačka kroz historiju uvijek bila multietnička zemlja, objašnjavajući da nekoliko hiljada muslimana živi u Slovačkoj te da su u potpunosti integrisani.

Izjave premijera Slovačke na neki način su i tragikomične jer dolaze samo dan nakon što je Vlada te zemlje odobrila nominaciju slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka za poziciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, institucije čiji je smisao postojanja borba protiv mržnje i nasilja u svijetu.

Pored toga, Slovačka će od 1. jula preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.