Svijet
6

Slovačka želi biti nepristrasan posrednik u ispunjavanju strateških prioriteta EU

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Republike Slovačke za prioritete predsjedavanja Vijećem Evropske unije za period od 1. jula do 31. decembra 2016. odredila je ekonomski jaku Evropu, moderno jedinstveno tržište, održivu politika migracije i azila, te globalno angažovanu Evropu.

Istaknuto je da Slovačka preuzima predsjedavanje u trenutku kada se Evropska unija nalazi u situaciji bez presedana. Ishod britanskog referenduma podrazumijeva njegovu implementaciju i novu definiciju odnosa između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, ali i unutrašnju refleksiju Unije koji se sastoji od 27 članova.

Tu su i drugi izazovi, posebno izbjeglička i migracijska kriza, terorističke prijetnje, kao i posljedice finansijske i ekonomske krize.

Naglašeno je da kao predsjedavajuća zemlja Slovačka želi biti iskren i nepristrasan posrednik u ispunjavanju strateških prioriteta EU, kao i da želi doprinijeti rješenjima koja će biti prihvatljiva za sve države članice, a istovremeno korisna za Uniju u cjelini.

Slovačko će raditi na postizanju konkretnih rezultata za građane, za poboljšanje njihovog života, kao i za poboljšanje odnosa Unije kao cjeline i njenih građana. Također će nastojati smanjiti barijere između zemalja članica.

"Ključni značaj za unutrašnju i vanjsku stabilnost EU ima slobodna, poštena i uravnotežena trgovina koja se temelji na reciprocitetu i uzajamnoj koristi. Slovačko predsjedavanje će se svoju pozornost usredotočiti prije svega na bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, s naglaskom na pregovore na transatlantskoj relaciji", saopćeno je, između ostalog, iz Ambasade Slovačke u BiH.