Ubijeno devetero djece
136

Slike Bosne u Siriji: Dvanaest mrtvih u redu za hljeb

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dvanaest osoba stradalo je tokom bombardiranja jedne pekare u Damasku, glavnom gradu Sirije.

Revolucionarno vijeće Sirije potvrdilo je da je među dvanaestero ubijenih bilo devetero djece, kao i jedna žena. Prema riječima svjedoka, u napadu je povrijeđeno na desetine osoba, a neke su u veoma teškom stanju.

Sukobi u Damasku obično počinju u večernjim satima i traju do jutarnjih sati. Građani se boje odlaziti do pekara jer su upravo pekare česta meta Assadove vojske.

Današnje slike iz Damaska podsjećale su na opkoljeno Sarajevo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Podsjetimo, u maju 1992. godine od agresorske granate ispaljene sa Trebevića u redu za hljeb u ulici Fehradija stradalo je 26 Sarajlija. U četverogodišnjoj opsadi Sarajeva, to je jedan od najstrašnijih zločina.

Istovremeno, sirijski aktivista Yusuf Ahmed kazao je za AA da je izbjeglički kamp Hasine u kojem su smještene palestinske izbjeglice pogođen sa više od 40 projektila, te da je pri tome život izgubilo sedam osoba, a više desetina je ranjeno.

Ahmed je istakao da su regiju Haresta, koja se nalazi na istoku Damaska, snage režima Bashara al-Assada razorile teškim naoružanjem.

U artiljerijskim napadima uništeno je na stotine kuća. Izvještači s lica mjesta javljaju da u gradu nema brašna.

"Stanovništvo je napustilo regiju Haresta zbog učestalog bombardiranja i gađanja projektilima ove regije", rekao je Ahmed i dodao da su vojne snage odane Assadovom režimu u potpunosti razorile regije Haresta, Istočna Guta, Duma, Dareya i Muadamije.

Podsjećajući kako u predgrađu Damaska već duže vrijeme nema električne i komunikacijske veze, Ahmed je naglasio da se i u centru Damaska došlo do prekida napajanja električnom strujom. Tokom žestokih sukoba u Siriji do sada je stradalo skoro 50 hiljada ljudi.