Bombardovanje oko Damaska, pet osoba poginulo u Alepu

F
FENA
6.1.2013. u 19:10
0
9
Bombardovanje oko Damaska, pet osoba poginulo u Alepu
0
Bombardovanje oko Damaska, pet osoba poginulo u Alepu Alep (Foto: AFP)
Borbe i bombardovanja potresli su u nedjelju predgrađe Damaska, dok je pet civila poginulo u eksploziji u jednom minibusu u Alepu, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), isti dan kada je Bašar el-Assad održao jedan od rijetkih govora pred svojim pristalicama.
Artiljerija je bez prestanka granatirala nekoliko naseljenih mjesta na periferiji Damaska, dok su se pobunjenici i vojnici sukobili posebno u Daraji, koju je potpuno opkolila vojska, saopćila je ova nevladina organizacija (NVO) koja se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara širom Sirije.

Trupe pokušavaju već nekoliko sedmica da preuzmu kontrolu nad ovim lokalitetom, dok dnevni list Al-Watan, blizak vlastima, međutim saopćava o "osiguranju" već nekoliko dana.

U samom Damasku, borbe su se vodile u palestinskom kampu Jarmuk, prema OSDH-u.

Na sjeveru, "najmanje pet civila je ubijeno, a više od deset je povrijeđeno, od kojih nekoliko teško, u eksploziji jednog minibusa u Alepu, dodao je OSDH.

Borbe se vode između vojnika i pobunjenika, među njima i brojnih džihadista, uz vojnu bazu Wadi Deif i još nekoliko vojnih položaja na sjeveru zemlje, izvjestio je OSDH.

Prema provizornom bilansu ove NVO, 28 osoba je ubijeno u nedjelju, dok u sukobima svakodnevno budu deseci ubijenih osoba.

Prema UN-u, u sukobu koji traje 21 mjesec poginulo je više od 60.000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: