Sirija
0

Zračni napadi u blizini Damaska, borbe sjeverno od glavnog grada

FENA
Dva pobunjenika i jedno dijete su poginuli u ponedjeljak na sjeveru Damaska u najoštrijim borbama u ovoj imućnoj stambenoj oblasti zabilježenim od početka sukoba u martu 2011. godine, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Istovremeno je sirijska avijacija nastavila napade na periferiji glavnog grada, dok se vode sukobi između vojnika i pobunjenika u predgrađu Damaska, saopćila je ova organizacija.

Ukupno 45 osoba, od kojih su 22 vojnika, poginulo je u ponedjeljak širom zemlje, prema privremenom bilansu OSDH-a.

Dva pobunjenika i jedno dijete su izgubili život u sukobima u četvrti Ruknedin, na sjeveru Damaska, saopćila je ova organizacija.

Državna televizija je objavila da su vlasti ubile deset pobunjenika koji su "izvršili napade i pljačke" i "zaplijenili rakete RPG, mitraljeze i puške".

U toku jutra, stanovnici su vidjeli stupove dima koji dolaze s planine Kasion koja se diže iznad Damaska, na sjeveru.

Jugozapadno od glavnog grada, "avion bombarder izveo je napad na Daraju, gdje se na zemlji vode borbe između pobunjenika i vojnika, dok artiljerija bombarduje Muadamiju el-Šam", saopćio je OSDH, koji se poziva na mrežu aktivista i civilnih i vojnih ljekara širom zemlje.

Avioni su paralelno nadlijetali istočnu Gutu, oblast voćnjaka gdje su pobunjenici postavili svoje pozadinske baze oko glavnog grada, prema istom izvoru.

Periferija Damaska se od sada nalazi u središtu borbi, jer režim pokušava da ponovo osvoji rejon od osam kilometara oko glavnog grada, kako bi mogao biti u poziciji da pregovara o ishodu sukoba, smatraju stručnjaci.

U pokrajini Idleb, 22 vojnika su poginula u borbama, posebno južno od Maret el-Nomana, strateškog grada na cesti između vojnog pojačanja između Damaska i Alepa, prema OSDH-u.

U toku ovih sukoba pobunjenici su zarobili 20 vojnika i oteli šest protuzračnih baterija, naveo je isti izvor.

OSDH je saopćio da se vode borbe i bombardovanje u pokrajini Alep (na sjeveru), Homs (središnjem dijelu) i Deir Ezoru (na istoku), kao i da avijacija nadlijeće.

U sukobima je poginulo 42.000 osoba od početka pobune u martu 2011. godine, izvjestio je OSDH.