Novi šef
0

Slijede tužbe za astronomski gubitak Hypo Alpe Adria grupe

SRNA
Gottwald Kranebitter
Gottwald Kranebitter
Austrijska Hypo Alpe Adria grupa izgubila je pola milijarde eura u prvoj polovini godine, pa je već spremno pet tužbi protiv zaslužnih za ovakvo stanje, izjavio je novi šef Grupe Gottwald Kranebitter povodom predstavljanja rezultata poslovanja grupacije.

On očekuje da će protiv onih koji su oštetili banku ukupna vrijednost tužbi biti u trocifrenom milionskom iznosu, pišu "Nezavisne novine".

Austrijski "Standard" objavio je da banka ima oko 8,27 milijardi eura loših kredita, od čega najviše otpada na region jugoistočne Evrope, a Specijalna istražna komisija Koruške, čiji je zadatak ispitivanje malverzacija Hypo grupe, sumnja da je u BiH nestalo više stotina miliona eura kroz davanje kredita bez dovoljno garancija. 

Šef Komisije Rolf Holub rekao je "Nezavisnim novinama" da je trenutno kritično barem sto miliona eura, te da su istražiocima sumnjivi poslovi od ulaska Hypo grupe u BiH i privatizacije Kristal banke za vrijeme Vlade RS Mladena Ivanića.

On je napomenuo da je do hapšenja Volfganga Kulterera, bivšeg šefa Hipo banke i došlo zahvaljujući radu njegove komisije i ocijenio da istražna tijela u Austriji "ne sarađuju dovoljno" sa njegovom komisijom na rasvjetljavanju afere "Hypo".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da Tužilaštvo još niko iz Austrije nije kontaktirao u vezi sa navodima o stotinama miliona izgubljenih u BiH i najavio svu potrebnu pomoć austrijskim organima, ako se obrate.  

Govoreći o budućnosti Hypo grupe, Kranebitter je naglasio da je aktiviran plan o rekonstrukciji grupacije o čemu se još razgovora sa Evropskom komisijom, a prema tom planu, grupacija bi ostala u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji sa pružanjem punog spektra usluga, dok će u ostalim zemljama srednjoročno gasiti poslovanje.     
U austrijskim medijima svakodnevno se objavljuju nove afere u koje je umiješana Hypo grupa, a osim nedavnih navoda o istrazi pranja novca za balkanskog narkobosa Darka Šarića, na svjetlo izlaze i novi detalji u vezi sa hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem.