{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krah Hypo banke neće imati negativnih posljedica po BiH

S
13.8.2010. u 21:38
0
4
Krah Hypo banke neće imati negativnih posljedica po BiH
0
Krah Hypo banke neće imati negativnih posljedica po BiH
Eventulani slom Hypo Alpe Adria banke ne bi izazvao veliki poremećaj u BiH, jer u državi posluje desetak vrlo jakih banaka od kojih nijedna nema dominantnu poziciju na tržištu, koja bi ugrozila finansijski sistem, izjavio je direktor Ekonomskog instituta iz Banjaluke Duško Jakšić.
"Za sada nema nikakvih indicija da bi ta banka mogla propasti, ali čak kada bi se to i desilo, neće doći ni do čega katastrofalnog", rekao je Jakšić za sutrašnje "Nezavisne novine".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da niko iz Austrije za sada nije kontaktirao tu instituciju zbog poslovanja Hypo grupe u BiH, a direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac istakla je da ni njih niko nije kontaktirao u vezi sa eventualnim nepravilnostima u poslovanju te banke.

Bivši predsjednik Upravnog odbora Hipo banke Wolfgang Kulterer uhapšen je danas u svojoj kući u austrijskoj pokrajini Koruškoj, a prijeti mu deset godina robije zbog pronevjera. Osim njega uhapšena je i njegova saradnica, koja je duži niz godina bila u Upravnom odboru te banke.

Hypo banka je šesta po veličini u Austriji, a krajem prošle godine spašena je od bankrota zahvaljujući nacionalizaciji, kada je Austrija postala stopostotni vlasnik banke u koju je ubrizgala stotine miliona eura poreskih obveznika.

Sumnjivi poslovi s kojima se povezuje Kulterer odnose se na poslovanje grupacije u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, jer je, prema navodima austrijskih medija, upravo Kulterer proširio poslovanje grupacije na Balkan, uglavnom, kako se za sada samo sumnja, kroz odobravanje visokorizičnih kredita, zbog kojih je i postao predmet istrage.

Hrvatski mediji već sada spekulišu o tome šta bi ovaj austrijski bankar mogao da progovori o balkanskim političarima, posebno o bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, jer se očekuje da bi čelnici Hypo grupacije mogli iskazima da opterete mnoge poznate političare sa prostora jugoistočne Evrope.

Austrijski mediji su izvještavali i o vezi koju je ova austrijska grupacija imala tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji s raznim trgovcima oružjem, koji su, kako se navodi, deponovali novac namijenjen za kupovinu oružja u toj banci, a dio novca je, kako se sumnja, odlazio i na razne privatne račune.

Hypo grupacija je 99,6 posto vlasnik dvije Hypo banke u BiH, Hypo Alpe Adria AD Banjaluka i Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: