{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skandinavija: Povećati kontrolu nad vatrenim oružjem

F
16.8.2011. u 10:25
0
1
Skandinavija: Povećati kontrolu nad vatrenim oružjem
0
Skandinavija: Povećati kontrolu nad vatrenim oružjem
Anders Breivik
U skandinavskim zemljama gdje je lov popularan, a stanovništvo posjeduje vatrena oružja, dvostruki napad Andersa Behringa Breivika 22. jula u kojem je ubijeno 77 osoba u Norveškoj potakli su debatu zakonodavaca da razmotre strožije zakone.
Međutim, ovakva promjena ne može proći bez otpora u regiji gdje se lov posmatra kao kulturno naslijeđe preneseno od vikinških predaka, a sportski lov je jedna od najdražih aktivnosti ovdašnjih stanovnika, javio je u utorak AFP.

Finska, zemlja sa stopom posjedovanja oružja 1.5 miliona pušaka na 5.3 miliona stanovnika, je nanovo otvorila debatu nakon što je prije nekoliko mjeseci odlučila podići starosnu granicu posjedovanja oružja sa 15 na 20 godina za lako oružje i 18 godina za oružje za lov.

Do juna ove godine, Finci od 15 godina mogli su posjedovati oružje, ali je zakon promijenjen nakon što je došlo do dvije pucnjave u školama.

Slični zakoni su se proveli u Norveškoj, ali i u Danskoj, Islandu i Švedskoj.

Norveška vlast je odgovorila na ovaj otpor izjaviviši da su njeni zakoni bili previše aljkavi, a šef policije Oeystein Maeland pozvao je na trenutnu restrikciju pristupa polu-automatskom oružju kao što je Breivik koristio na Utoyi.

Legalno je loviti takvim oružjem u Norveškoj, koja ima milion pušaka na populaciju od skoro pet miliona.

Komitet, zasnovan prije napada, treba da procjeni norveške zakone o posjedovanju oružja, a prvo zadjedanje je 1. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: