Spasioci u moru traže tijela
0

Norveški ubica kupio 6 tona gnojiva, sumnja se da je imao pomagača

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok spasioci pretražuju more u potrazi za tijelima ubijenih, otkrivaju se novi detalji krvavog pohoda Andersa Behringa Breivika, optuženog za smrt najmanje 91 osobe u Norveškoj. Uhapšen je i muškarac s nožem za kojeg se sumnja da je pomagao ubici u organizovanju napada u Oslu i na ostrvu Utoya.

Tijela ubijenih tinejdžera koji su bježali od pomahnitalog ubice na norveškom ostrvu Utoya pronađena su širom ostrva, a spasioci su krenuli u pretragu okolnih voda.

Istovremeno, otkriveno je da je osumnjičeni za napade u maju ove godine kupio šest tona gnojiva, a sumnja se da je od njegove mješavine sa dizelom napravio bombu.

Masovna pucnjava za koju se sumnjiči 32-godišnji Anders Behring Breivik, jedna je od najgorih u historiji Norveške.

Broj mrtvih samo na ostrvu popeo se na 84, ali zvaničnici upozoravaju da on možda neće biti konačan zbog teških povreda koje su neki učesnici omladinskog ljetnog kampa zadobili.

U hladno more žrtve su skakale ne bi li se spasile i isplivale na drugom kraju, ali je za mnoge taj skok bio fatalan s obzirom da su bili odjeveni, a voda hladna.

Policija još uvijek nije objavila koliko je tačno povrijeđenih u luđačkom pohodu Norvežanina za kojeg su mediji otkrili da je desničar i da mrzi muslimane.

On se nalazi u pritvoru dok policija istražuje ovaj i slučaj eksplozije bombe u centru Osla, gdje je prethodno poginulo najmanje sedam osoba.

Utvrđeno je da Breivik posjeduje imanje u blizini Osla, a gnojivo koje je kupio isporučeno mu je na tu adresu 4. maja ove godine. Nije precizirano o kakvom se gnojivu radi, a količina od šest tona normalna je narudžba za nekog ko se bavi poljoprivredom, objasnili su dobavljači iz kompanije Felleskjoepet Agri.

U međuvremenu, kako javljaju norveški mediji, protiv Breivika, hrišćanskog fundamentaliste, je podignuta optužnica za terorizam.

Premijer Jens Stoltenberg poručio je da je to što se dogodilo "noćna mora". Tokom današnjeg dana on će se susresti sa porodicama ubijenih u Oslu i na Utoyi.