Bdijenja širom zemlje
0

Norvežani se okupljaju i odaju počast žrtvama

FENA
Oslo, 25. jula (Foto: AP)
Oslo, 25. jula (Foto: AP)
Norvežani se večeras u velikom broju okupljaju u Oslu i gradovima širom zemlje u znak žalosti zbog stravičnih događaja koji su duboko potresli ovu mirnu skandinavsku zemlju.

U centru Osla se okupilo oko 150.000 ljudi u znak žalosti zbog žrtava napada od petka, nakon što je danas čitava Norveška tačno u podne potpuno stala kako bi minutom šutnje odala poštu ubijenima, što su učinili i stanovnici drugih skandinavskih zemalja.

Veliki broj građana je večeras i drugim norveškim gradovima na bdijenju za žrtve napada.

Policija je danas saopćila da je u eksplozijama u Oslu ubijeno osam, a ne sedam ljudi, dok je u pucnjavi na ostrvu Utoya život izgubilo 68, a ne 86 osoba, objašnajvajući da se do sada govorilo o većem broju žrtava zato što su policija i spasioci bili usredsređeni na pružanje pomoći preživjelima i osiguranje područja.

Do preciznijeg bilansa se došlo tri dana nakon što su se napadi dogodili, kada su sva pronađena tijela odnijeta sa ostrva koje se nalazi u blizini Osla, dok potraga za nestalima još traje, pa bi se broj žrtava, kako se strahuje, mogao povećati.

Norveška policijska sigurnosna služba PST saopćila je da je Anders Behring Breivik, koji stoji iza oba napada, označen kao sumnjiv još u martu ove godine zbog kupovine hemikalija od jedne poljske kompanije.

Međutim, prema navodima ove službe, dalji koraci nisu poduzeti pošto se ovaj događaj smatrao suviše beznačajnim, rekla je direktorka PST Jane Kristiansen.

Poljska policija je, s tim u vezi, danas privela na saslušanje trgovca hemikalijama kod kojeg je Breivik kupovao ove supstance za izradu bombe aktivirane u petak ispred zgrade vlade u Oslu, ali ova osoba nije uhapšena, niti je protiv nje podignuta optužnica.

Breiviku, koji je ranije danas na prvom saslušanju priznao da je odgovoran za napade u centru Osla i na ostrvu Utoya, određen je pritvor u trajanju od osam nedelja, od kojih će četiri provesti u samici.

On se izjasnio da nije kriv za masovno ubistvo, već da mu je namjera bila da spasi Evropu od islama te je rekao da su u njegovoj organizaciji postojale još dvije ćelije.

Breivikov otac, penzionisani diplomata Jens Breivik, izjavio je danas za norvešku televiziju da je njegov sin trebalo da izvrši samoubistvo, a ne da ubije toliko ljudi.

"Nikada više neću imati nikakav kontakt s njim", rekao je Jens Breivik, potpuno očajan onim što je učinio njegov sin, s kojim inače nije u kontaktu već 15 godina.

Prema riječima tužioca, Breivik očekuje da će doživotno ostati u zatvoru.

Najduža zatvorska kazna prema norveškom zakonu iznosi 21 godinu, ali ona može u posebnim okolnostima da bude produžena. U čitavoj zemlji sve je snažnija podrška za pooštravanje maksimalne kazne za ubistvo.

Policija je Breivika opisala kao "hrišćanskog fundamentalistu" s kontakima s descničarskim krugovima, ali su se danas oglasile i evropske desničarske partije i hrišćanske crkve, osudivši ono što je on uradio.

Norveški premijer Jens Stoltenberg izrazio je danas nadu da će njegova zemlja, iako će je stravični događaji od petka sigurno promijeniti, ostati "prepoznatljiva" po svojim demokratskim vrijednostima i da će učiniti sve da i dalje bude otvorena.