Svijet
0

Sjevernokorejski lider traži od svojih zvaničnika da čitaju "Mein Kampf"

FENA
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je navodno davao primjerke Hitlerovog "Mein Kampfa" svojim visokim zvaničnicima i tražio je od njih da proučavaju knjigu kao upustvo za stjecanje liderskih vještina.

Kim je dao prevode manifesta njemačkog diktatora odabranim zvaničnicima za vrijeme njegovog rođendana u januaru, izvijestila je internetska novinska stranica New Focus International.

New Focus International su osnovali ljudi koji su uspjeli pobjeći iz Sjeverne Koreje.

Ovu vijest, koja potiče od neimenovanog sjevernokorejskog zvaničnika koji radi u Kini, objavili su u srijedu svi veći južnokorejski mediji.

"Pominjući da je Hitler uspio izgraditi Njemačka za kratko vrijeme nakon poraza u Prvom svjetskom ratu, Kim Jong-Un izdao je naređenje da se Treći Reich proučava u detalje i da se iz toga izvuku praktične pouke", rekao je izvor.

Kim je također naglasio da je sport igrao ključnu ulogu u učvršćivanju jedinstva i širenja nacističke ideologije u Njemačkoj i pozvao je na uvođenje politika za podsticanje na sportske aktivnosti među Sjevernokorejancima.

"Mein Kampf" ("Moja borba") je napisana 1924. dok je Hitler bio u bavarskom zatvoru prije nego što je postao njemački lider.

Dinastija porodice Kim vlada Sjevernom Korejom već više od 60 godina.

Kim Jong-un je preuzeo vođstvo nad komunističkom državom nakom smrti oca Kim Jong-ila u decembaru 2011. godine.