Svijet
194

U Sjevernoj Koreji nema mobitela, interneta, nema 21. stoljeća

Klix.ba
John Sweeney sa jednim od svojih domaćina u Sjevernoj Koreji
John Sweeney sa jednim od svojih domaćina u Sjevernoj Koreji
Britanski novinar John Sweeney boravio je proteklih dana u Sjevernoj Koreji, te je u svom sedmodnevnom dnevniku donio utiske iz ove zemlje.

Sweeney piše o i dalje prisutnom strahopoštovanju prema vladaru Kim Il Sungu koji je mrtav već 19 godina, kao i propagandnim porukama koje trešte iz zvučnika u Pjongjangu, a govore o tome kako će neprijatelji sjevernokorejskog naroda biti uništeni. Novine u Sjevernoj Koreji, navodi britanski novinar, pišu o "američkom imperijalističkom agresoru", te upozoravaju na mogući nuklearni rat.

Niko od "običnih" ljudi nije želio ili mogao razgovarati sa Sweeneyjem, a njemu je boravak u Sjevernoj Koreji bio istinska avantura. "Izvještavao sam o Čaušeskuu u Rumuniji, Sadamu u Iraku, Gadafiju u Libiji, Mugabeu u Zimbabveu, ajatolahu u Iranu, ali nakon što sam osam dana proveo u Sjevernoj Koreji, vjerujem kako je ovdašnja vlast najgora tiranija koju sam vidio", kazao je Sweeney, prenosi Daily Mail.

"Prvi unuk osnivača sjevernokorejske države, Kima Il Sunga, mlađani Kim Jong-un, ima veliku moć i drži svoje ljude kao mentalne robove. Režim je lud, loš i glup, sve u isto vrijeme. No, popularnost novog vladara polako postaje upitna, zbog čega on ovih dana zvekeće oružjem. On vodi svoj ​​narod u stanje pseudo-rata, upravo kako bi bili uz njega", utisci su novinara.

Peking kao San Francisco

Sweeney je u Pjongjang krenuo avionom iz Pekinga, koji opisuje kao središte velike autoritarne vlasti, ali dodaje da je u poređenju sa Pjongjangom kao San Francisco. "Po slijetanju na aerodrom u Pjongjang uviđam da nigdje nema vidljivog reda vožnje, nema oglasa, interneta, ne postoji mogućnost da razgovarate mobitelom sa vanjskim svijetom, nema 21. stoljeća. Sjeverna Koreja ne voli novinare, pa sam se pridružio grupi turista", piše Sweeney u svome dnevniku.

Odsjeo je u hotelu sa pet zvjezdica u kojem dominiraju slike Kima Il Sunga i njegovog sina Kima Jong Ila. Javni prostori u hotelu su neosvijetljeni i nekako hladni, a tu je i bazen sa ustajalom vodom. Sweeney citira bivšeg britanskog ambasadora u Sjevernoj Koreji koji je kazao da tamošnji režim nema veze sa staljinizmom, već da je više neonacistički, budući da je rasizam itekako prisutan, a i sam Kim Jong Il je bio poštovalac Adolfa Hitlera.

"Sjeverna Koreja je jedina zemlja u svijetu u kojoj vladaju mrtve vođe. Kim Il Sung je još uvijek vođa zemlje i određena vrsta božanstva", piše britanski novinar, a potom dalje navodi: "Vodiči su nas odveli u punionicu pića, ali boca nigdje nije bilo, potom su nas vodili na farmu, ali usjeva nije bilo, kao ni životinja. Najzad smo odsjeli u nekom hotelu za turiste uz sjevernokorejsku votku. Bili smo jedini gosti".

Narednog dana Sweeney je vidio žene kako peru veš u hladnoj rijeci, ali vodiči su upozorili da nema fotografisanja. Prošao je i kroz industrijski kompleks u Pjongjangu koji izgleda kao da je godinama napušten. Dočekale su ih potom u jednom dijelu kompleksa žene u narodnim nošnjama, ali dalje nisu mogli. Objašnjeno im je da se zbog napete situacije na Korejskom poluotoku industrijski kompleks sada koristi za vojnu proizvodnju, tako da ne mogu sve vidjeti.

Užasne torture u zatvorima

Sweeney piše kako su na većini mjesta koja su posjetili bili kipovi nekog od dvojice umrlih vođa, te ističe kako je sjevernokorejski režim donio veliku glad stanovništvu. On piše i o gulazima za koje sigurno nećete čuti u Sjevernoj Koreji, pogotovo kao strani turista. Međutim, od zatvorenika koji su uspjeli prebjeći u Južnu Koreju doznaje o užasnim torturama i uslovima u tim zatvorima. Režim na taj način održava svoju moć.

Sweeneyja su vodiči posljednjeg dana boravka u Sjevernoj Koreji odveli u najveću bolnicu u Pjongjangu, gdje je vidio "simpatične" aparate, ali ne i pacijente. Zadnja stanica bio je cirkus sa skromnim sadržajima. "Na dan kada sam napustio zemlju, Sjeverna Koreja najavila je rat protiv svojih susjeda. Najopasniji čovjek na svijetu Kim Jong-un odlučio je tako proslaviti 101. rođendan svoga djeda, nadam se samo da će se zadržati na svijećama i torti", zaključio je Sweeney.