Svijet
11

Sjevernokorejski hakeri su sposobni ubijati ljude

Klix.ba
Sjevernokorejski hakeri su sposobni izvršiti napade kojim se mogu uništiti važne infrastrukture, pa čak i ubiti ljudi, otkrio je neimenovani izvor nekada blizak sjevernokorejskoj vladi, koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje.

Govoreći za BBC, profesor Kim Heung-kwang je rekao da Sjeverna Koreja ima blizu 6.000 obučenih vojnih hakera. Njegovo upozorenje je dobilo na važnosti i zbog prošlogodišnjeg hakerskog napada na kompaniju Sony Pictures, koji se pripisuje Sjevernoj Koreji.

Južnokorejski tehnološki ekspert Martyn Williams je izjavio da je prijetnja samo "teoretska". Međutim, Kim je pozvao međunarodne organizacije da spriječe nove napade sjevernokorejskih hakera.

Kim je 20 godina predavao na Tehnološkom univerzitetu Hamheung, a iz zemlje je pobjegao 2004. godine. On nije podučavao svoje studente hakerskim vještinama, ali su njegovi bivši sudenti članovi ozloglašenog sjevernokorejskog hakerskog tima Bureau 121. Ova jedinica je odgovorna za brojne hakerske napade, uglavnom na štetu Južne Koreje. Hakeri su napadali sisteme različitih postrojenja i banaka.

"Kim Jong-un želi pokazati svoju hakersku moć. Hakerski napadi mogu imati slične učinke kao i vojni, mogu ubijati ljude i uništavati gradove", izjavio je profesor Kim.

Dodao je da je Sjeverna Koreja radila na vlastitom malwareu baziranom na Stuxnetu. Takvi napadi za cilj imaju uništenje gradova.

Ranije ove godine je južnokorejska vlada optužila Sjevernu Koreju za hakerski napad na hidroelektranu u nuklearnu elektranu.