|

Sjevernokorejska raketa letjela brzinom od 12.000 km/h, sirene odzvanjale ostvom Hokaido

Sjevernokorejska raketa letjela brzinom od 12.000 km/h, sirene odzvanjale ostvom Hokaido
137
S
SRNA
29.8.2017. u 11:17
117
komentara
137

dijeljenja
Stanovnike japanskog ostrva Hokaida jutros su probudile sirene i poruke uzbune povodom ispaljivanja sjevernokorejske balističke rakete iznad ovog ostrva.
U 6:02 sati po lokalnom vremenu oglašena je poruka za građane: "Raketno lansiranje. Raketno lansiranje. Čini se da je Sjeverna Koreja ispalila raketu. Sklonite se u čvrstu zgradu ili pod zemlju."

Četiri minuta ranije, u 5:58 sati, Sjeverna Koreja je ispalila prvu raketu preko teritorije Japana od 2009. godine.

Samo tri minuta poslije lansiranja, premijer Shinzo Abe naredio je zvaničnicima da se okupe i analiziraju prikupljene informacije. Minut kasnije, objavljeno je upozorenje stanovnicima sjevernog ostrva.

Svi televizijski kanali hitno su prenijeli ovu poruku.

Već u 6:06 raketa je ušla u vazdušni prostor iznad Hokaida, saopštila je naknadno Vlada. U 6:07, projektil koji je letio brzinom od skoro 12.000 kilometara na sat na maksimalnoj visini od 550 kilometara, završio je prelet iznad ostrva.

U mnogim gradovima na sjeveru Japana oglasile su se sirene, a građani su putem zvučnika pozvani na oprez. Neki kažu da su izašli iz kuća, a pojedini da nisu znali šta da rade.

Lokalni zvaničnici odmah su požurili na radna mjesta širom regiona, a brzi vozovi koji saobraćaju između Tokija i sjevera zemlje su nakratko zaustavljeni.

"Osjećali smo se bespomoćno jer nismo mogli ništa da uradimo dok je projektil letio nebom iznad Japana", izjavio je Hiroaki Kumasaka (38), radnik izdavačke kuće koji se spremao za poslovni put iz Tokija prema sjeveru zemlje.

On je rekao da je svojoj porodici poslao poruku "Japan više nije bezbjedan" i da je stranac koji se zatekao pored njega pomislio isto.

Raketa je u 6:12 sati, 14 minuta poslije lansiranja iz okoline Pjongjanga, pala u Tihi okean, oko 1.180 kilometara istočno od Hokaida.

Informacija o tome da je projektil preletio Hokaido objavljena je dvije minute kasnije.
Prijavi grešku


Komentari (117)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...