Tvrdnje zvaničnika
1

Sjevernokorejska raketa ima domet veći od 10.000 kilometara

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nedavno sjevernokorejsko lansiranje rakete pokazuje da je ta zemlja sposobna ispaliti raketu dometa od više od 10.000 kilometara, saopćili su u nedjelju južnokorejski zvaničnici.

Nije, ipak, bilo potvrde da Sjever ima tehnologiju koja bi raketi omogućila da nosi projektile, prenosi BBC. Eksperti također vjeruju da je Sjeverna Koreja godinama daleko od stvaranja kapaciteta za nuklearne projektile.

Sjeverna Koreja je 12. decmbra lansirala raketu Unha-3, uprkos sankcijama i međunarodnim upozorenjima.

To je bio prvi put da je Sjever izveo uspješno lansiranje trofazne rakete kako bi poslao satelit u orbitu, a analitičari tvrde da to izgleda kao novi korak u stvaranju interkontinentalnih balističkih projektila.

"Kao rezultat analize materijala na Unha-3 (sjevernokorejskoj raketi), prosudili smo da je Sjeverna Koreja osigurala domet veći od 10.000 kilometara, u slučaju da raketa nosi bojevu glavu od 500 do 600 kilograma", izjavio je novinarima u Seulu zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane.

S takvim dometom, zapadna obala Sjedinjenih Država bila bi na dohvatu sjevernokorejske rakete. Eksperti vjeruju da će brojni raketni i nuklearni testovi biti neophodni prije nego što Sjeverna Koreja uspije razviti pouzdan raketni sistem.

Sjeverna Koreja insistira da je lansiranje rakete izvedeno u okviru njenog civilnog svemirskog programa.