Svijet
0

SAD dozvolila Južnoj Koreji raketu dugog dometa

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
SAD su dozvolile Južnoj Koreji da posjeduje balističke rakete dugog dometa, kojima mogu da napadnu Sjevernu Koreju, rekli su zvaničnici u Seulu.

U okviru sporazuma iz 2001. sa Washingtonom Seulu je bilo zabranjeno da razvija i raspoređuje balističke rakete dometa većeg od 300 kilometara i težine veće od 500 kilograma zbog zabrinutosti da bi to izazvalo regionalnu trku u naoružanju.

Vjeruje se da je ta restrikcija "kriva" za lošiju raketnu sposobnost Seula u odnosu na Pjongjang, a neka ključne vojne lokacije u Sjevernoj Koreji van dometa su raketa Juga.

Južna Koreja saopštila je danas da su Seul i Washington revidirali ugovor kojim se dozvoljava Seulu da ima rakete dometa do 800 kilometara kako bi se bolje suočio sa nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Seul će zadržati maksimalni teret balističkih raketa od 500 kilograma, ali može imati i teži teret ako prelazi manje od 800 kilometara, rekao je zvaničnik kabineta predsjednika na konferenciji za novinare.

"Glavni cilj naše vlade u pogledu raketa je suzbiti i kontrolisati oružanu provokaciju Sjeverne Koreje“, rekao je on.

Sjeverna Koreja ima rakete koje mogu da pogode Južnu Koreju, Japan i američku pacifičku teritoriju Guam, podsjeća AP.

U aprilu, Sjeverna Koreja provela je testove raketa dugog dometa za koji su Washington, Seul i drugi rekli da je paravan za razvijanje raketne tehnologije dugog dometa.

Sjeverna Koreja saopštila je da je sporna raketa, koja sa raspala skoro odmah nakon ispaljivanja, trebala da lansira obzervacioni satelit. Korejsko poluostrvo i dalje je u ratu jer je Korejski rat /1950-1953/ završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

U Južnoj Koreji stacionirano je 28.500 američkih vojnika koji služe kao "sredstvo zastrašivanja" od potencijalne agresije Sjevera.