Tenzije na poluotoku
0

Južna Koreja otkrila projektil koji može pogoditi urede sjevernokorejskih lidera

Klix.ba
Južna Koreja je otkrila projektil koji može pogoditi urede sjevernokorejskih lidera. Taj potez je napravljen kako bi dokazali da Južna Koreja nije tehnološki manje napredna od Sjeverne Koreje koja je provela treći nuklearni test.

Južnokorejski zvaničnici nisu otkrili tačan domet projektila, ali su potvrdili da on može pogoditi bilo koji cilj u Sjevernoj Koreji. Ministarstvo odbrane je objavilo snimak lansiranja projektila sa razarača i podmornica. Oružje je najavljeno u aprilu prošle godine, a njegov razvoj je sada završen.

"Navodeći projektil je oružje koje može identificirati i pogoditi prozor ureda sjevernokorejskih vođa", rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Kim Min-sook.

Sjeverna Koreja je napredovala u razvoju dalekometnih projektila, a tome u prilog ide i prošlogodišnje kansiranje rakete kojom je satelit poslan u orbitu.

Cilj Sjeverne Koreje je da dizanira interkontinentalni balistički projektil koji može nositi nuklearnu bojnu glavu i pogoditi SAD, vjeruju u Washingtonu.

Sjevernokorejski zvaničnici optužuju SAD i njihovu "marionetu" Južnu Koreju za svakodnevnu huškačku politiku.

Sjeverna Koreja je tehnički još uvijek u ratu sa Južnom Korejom nakon njihovog međusobnog konflikta između 1950. i 1953. godine, koji je okončan primirjem. Sjeverna Koreja je obavila i treći nuklearni test u utorak, nakon čega su uslijedile brojne osude tog čina širom svijeta, uključujući i jedinog većeg saveznika Kinu.

Testiranje i prijetnje Pyongyanga su podigle tenzije na Korejskom poluotoku toliko da bi i najmanji incident mogao dovesti do rata.