Svijet
2

Sjevernokorejska najava lansiranja projektila za SAD "vrlo provokativna"

FENA
Sjedinjene Države osudile su sjevernokorejsku najavu lansiranja projektila dugog dometa sredinom decembra kao "vrlo provokativnu", upozorivši da Pyongyang tim potezom ugrožava mir i sigurnost u regiji i krši relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN

"Sjevernokorejsko lansiranje "satelita" bilo bi vrlo provokativan postupak koji prijeti miru i sigurnosti u regiji", rekla je u saopćenju glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"Svako sjevernokorejsko lansiranje uz upotrebu tehnologije balističkih projektila direktno je kršenje Rezolucija 1718 i 1874 Vijeća sigurnosti UN-a", dodala je.

"Predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a, jednoglasno prihvaćena 16. aprila 2012. snažno osuđuje sjevernokorejsko lansiranje projektila od 13. aprila i izražava odlučnost za poduzimanje akcije u slučaju novog lansiranja. Pozivamo Sjevernu Koreju da u cijelosti poštuje svoje obaveze iz svih relevantnih rezolucija VS UN-a", stoji u saopćenju State Departmenta.

Lansiranja, predviđeno od 10. do 22. decembra, vjerojatno će izazvati dodatnu napetost u odnosima Pyongyanga s Washingtonom i Seulom, u vrijeme kada Južna Koreja održava redsjedničke izbore 19. decembra, a SAD se priprema za drugi mandat predsjednika Baracka Obame, komentariše američka TV mreža Fox News.

Američko državno tajništvo upozorava Sjevernu Koreju da će ulaganje u nuklearno oružje i projektile dugog dometa dodatno izolirati i osiromašiti zemlju, sugerišući da je put u sigurnost za Pyongyang ulaganje u svoje ljude i poštivanje međunarodnih obveza.

"SAD se konsultuje sa članicama "šestorke" i drugim ključnim saveznicima i partnerima oko idućih koraka", dodaje se u saopćenju.

Japan je u subotu objavio da odgađa pregovore sa Sjevernom Korejom nakon najave lansiranja rakete u decembru, izvijestila je novinska agencija Kyodo.

Visoki japanski i sjevernokorejski diplomati trebali su se sastati u Pekingu 5-6. decembra nakon rijetkih razgovora u Mongoliji sredinom novembra, koji su obilježili sastanak na višem nivou između dviju zemalja u četiri godine.

Japanski premijer Yoshihiko Noda odlučio je odgoditi bilateralne razgovore sa Sjevernom Korejom zbog objave planova za lansiranje "satelita za posmatranje Zemlje", navodi Kyodo.

Japanski ministar odbrane Satoshi Morimoto je izdao nalog odbrambenim snagama da se pripreme za uništavanje rakete Sjeverne Koreje, ako bude potrebno, u slučaju njenog lansiranja, izvijestila je agencija.

Južna Koreja izrazila je duboku zabrinutost nakon što je Sjeverna Koreja u subotu najavila lansiranje rakete, sedam mjeseci nakon sličnog neuspjelog lansiranja, koji su Zapadnjaci protumačili kao prikriveni eksperimnet lansiranja rakete dugoga dometa koja može nositi nuklearnu bojevu glavu.

"Vlada izražava duboku zabrinutost", stoji u saopćenju južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog nakon jutrošnje najave Pyongyanga, putem službene novinske agencije KCNA o lansiranju rakete kojom će se u orbitu poslati satelit za posmatranja na Zemlji.

UN je u četvrtak upozorio Sjevernu Koreju da ne ponavlja lansiranje iz aprila, sumnjajući da se radilo o eksperimnetu lansiranja balističke rakete koja može nositi nuklearnu bojevu glavu.