NATO pozvao Sjevernu Koreju da otkaže lansiranje rakete

F
FENA
5.12.2012. u 21:12
0
10
NATO pozvao Sjevernu Koreju da otkaže lansiranje rakete
0
NATO pozvao Sjevernu Koreju da otkaže lansiranje rakete
NATO je u srijedu pozvao Sjevernu Koreju da otkaže planove za drugo lansiranje rakete u 2012. godini, jer bi time prekršila UN-ovu rezoluciju i dovela do dodatne destabilizacije Korejskog poluotoka.
Ambasadori NATO-a izrazili su "veliku zabrinutost jer Sjeverna Koreja namjerava ovog mjeseca lansirati raketu koristeći balističku raketnu tehnologiju", saopćeno je iz NATO-a.

"Takav čin bi predstavljao direktno kršenje rezolucija 1718 i 1874 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Također se riskira dodatno zatezanje odnosa u regiji i daljnja destabilizacija Korejskog poluotoka", navodi se u saopćenju.

"Pozivamo vlasti Sjeverne Koreje da ispune obaveze pod međunarodnim zakonom i u potpunsti postanu saglasne s voljom međunarodne zajednice", saopćio je NATO.

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila je u subotu odluku da će lansirati još jedan satelit. Mediji izvještavaju da je Sjeverna Koreja poručila susjedima da će izvršiti slično lansiranje kao ono neuspjelo iz aprila, javio je Reuters.

Rusija i Kina su u ponedjeljak tražile od Sjevera da ne izvrši lansiranje rakete, a Moskva kaže da bi se time prekšile restrikcije koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: