Svijet
81

Sjeverna Koreja uspješno izvela peti nuklearni test, eksplozija izazvala snažan potres

Klix.ba
Sjeverna Koreja je saopćila da je uspješno izvela svoj peti nuklearni test, javlja BBC.

Državni mediji su nekoliko sati nakon velikog podrhtavanja tla registrovanog u blizini područja za nuklearna testiranja saopćili da je izvršen nuklearni test.

Zvaničnici Južne Koreje vjeruju da se radi o najvećem sjevernokorejskim nuklearnom testu ikada, a to je izazvalo strah da je ova zemlja napravila veliki pomak u svom nuklearnom programu.

Južnokorejski predsjednik Park Geun-hye je nuklearni test nazvao "samodestrukcijom" i "manijakalnom nesmotrenošću" sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una. SAD su upozorile Sjevernu Koreju da će peti nuklearni test imati ozbiljne posljedice.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da se Peking apsolutno protivi testiranju te je zatražilo od Sjeverne Koreje da se suzdrži od daljih aktivnosti koje bi pogoršale situaciju.

Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala novorazvijenu nuklearnu bojevu glavu, koju može postaviti na balističke rakete.

Južnokorejska vojska je istakla da je eksplozija bila dvostruko veća od prošle. Analitičari su zabrinuti da je Sjeverna Koreja korak bliže razvoju potpuno funkcionalnog nuklearnog oružja.

Premijer Japana Shinzo Abe je kazao da njegova zemlja ne može takvu vrstu testiranja, zbog čega će snažno protestvovati da se to zaustavi.

"Nuklearni razvoj Sjeverne Koreje postaje prijetnja sigurnosti Japana i ozbiljno podriva mir i sigurnost u regiji", kazao je Abe.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je kazao da će u narednim danima razgovarati sa američkim saveznicima u Aziji, a prije svega sa državnicima Japana i Južne Koreje, kako bi se spriječile teže posljedice.