Svijet
0

Sjeverna Koreja: "Uskoro" treća nuklearna proba

FENA
Sjeverena Koreja pri kraju je priprema za treću nuklearnu probu koju će "uskoro" obaviti, izjavio je Reutersu izvor blizak vlastima u Pekingu i Pyongyangu.

"Pripreme su gotovo dovršene. Oni bi to mogli uskoro obaviti", izjavio je izvor odgovarajući na pitanje da li Sjeverna Koreja planira izvesti nuklearnu probu.

Sjeverna Koreja saopćila je prošle sedmice kako je spremna da poduzme osvetničke akcije zbog međunarodne osude njenog lansiranja rakete, što je povećalo mogućnost da ta izolovana država izvede treću nuklearnu probu uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija (UN).

Isti izvor i ranije je tačno predviđao takva dešavanja, saopćivši Reutersu o prvoj sjevernokorejskoj nuklearnoj probi 2006. godine nekoliko dana prije nego što je izvedena.

Južnokorejske novine citiral su riječi zvaničnika u Seoulu da bi Sjever mogao izvesti probu već u roku od dvije sedmice.

Izvor nije pojasnio da li će novo testiranje predstavljati treću probu s korištenjem plutonija ili će biti korišten visoko obogaćeni uran.

Brojni analitičari očekuju da će Sjeverna Koreja po prvi put koristiti nuklearnu bombu s visoko obogaćenim uranom.

Vojni analitičari tvrde da bi, ukoliko s uspjehom obogati uran i proizvode bombu istog tipa koja je bačena na Hiroshimu prije 70 godina, Sjever bio u stanju da značajno osnaži svoj nuklearni arsenal.