MOguć treći nuklearni test
0

Sjeverna Koreja prijeti odmazdom zbog osude

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sjeverna Koreja je u srijedu saopćila da je spremna uzvratiti na osudu međunarodne zajednice zbog njenog ispaljivanja rakete, što najavljuje mogućnosti da će ta izolirana država izvršiti i treći nuklearni test.

Sjever je također odbacio sporazum o povratku inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, nakon što je SAD, kao odgovor na ispaljivanje rakete, odlučio obustaviti humanitarnu pomoć koju je obećao Sjevernoj Koreji početkom godine, javio je Reuters.

Pjongjang je nazvao ovaj potez SAD-a neprijateljskim činom i da, na osnovu toga, više nije vezan sporazumuom od 29. februara s Washingtonom, uništivši sve nade da će novi lider Kim Jong-un smekšati stav vanjske politike Sjeverne Koreje.

"Mi smo sada u mogućnosti poduzeti mjere odmazde, slobodni od sporazuma", navela je zvanična novinska agencija KCNA, ali nije specificirala koje mjere odmazde su u pitanju.

Mnogi analitičari vjeruju da bi u trećem nuklearnom testu Sjeverna Koreja prvi put mogla koristiti nuklearnu napravu s visoko obogaćenim uranom.

"Ako provede nuklearni test, to će biti s uranom, a ne s plutonijem, jer Sjeverna Koreja želi iskoristiti ovaj test kao veliku opću reklamu za svoje novije, veće nulearne sposobnosti", rekao je Baek Seung-joo iz seulskog Instituta za analizu odbrane.