Svijet
0

Sjeverna Koreja planira novu nuklearnu probu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sjeverna Koreja, koja nastavlja sa pripremama za lansiranje rakete uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN, također priprema i treću nuklearnu probu, javili su danas južnokorejski mediji.

Južnokorejski mediji navode, pozivajući se na neimenovani izvor, da Sjeverna Koreja "u tajnosti priprema nuklearnu probu" na istoj lokaciji na kojoj je obavila prve dvije.

Isti izvor istakao da su putem satelita primijećeni radnici u Sjevernoj Koreji kako kopaju tunel u gradu Pungjeri u oblasti Kilđu pored postojećih rudnika, koji su, kako se vjeruje, iskorišteni za nuklearne probe obavljene 2006. i 2009. godine.

"Potvrđeno je da radovi na kopanju ulaze u završnu fazu", rekao je izvor. Navodi se da se na satelitskim snimcima mogu vidjeti gomile iskopane zemlje i pijeska na ulasku u tunel.

Sjeverna Koreja, koja se prije tri godine povukla iz šestostranih razgovora o razoružanju svog nuklernog programa, saglasila se u februaru da će prestati sa nuklearnim probama, obogaćenjem uranijuma i lansiranjem dalekometnih projektila u zamjenu za pomoć u hrani, što je otvaralo put mogućem nastavku pregovora.

Sjeverna Koreja navodi da u svemir šalje meteorološki satelit, ali Južna Koreja i SAD smatraju da je u pitanju proba balističkog projektila. Dva prethodna lansiranja dalekometnih projektila okončana su neuspjehom, ali Vašington navodi da sjevernokorejski raketni program napreduje veoma brzo i da bi američko tlo moglo biti ugroženo za pet godina.