|

Sjeverna Koreja u ratnoj pripravnosti

Sjeverna Koreja u ratnoj pripravnosti
9
Klix.ba
1.2.2013. u 10:11
33
komentara
9

dijeljenja
Sjeverna Koreja u ratnoj pripravnosti
Sjeverna Koreja je u ratnoj pripravnosti nakon što je lider Kim Jong-un naredio vojsci da se pripremi za rat, pišu južnokorejski mediji.
Kim Jong-un je naredbu izdao u sklopu priprema za obavljanje nuklearnih proba. Ratna pripravnost je na snazi još od 29. januara te se očekuje da bi nuklearna proba mogla doći i prije nego što se očekuje. Pojedini analitičari ističu kako bi se ona mogla dogoditi 16. februara, na rođendan bivšeg vođe Kima Jong-ila, koji je umro 2011. godine.

Sjevernokorejski mediji također su izvijestili da je Kim Jong-un rekao svojim dužnosnicima za pitanja sigurnosti da poduzmu specijalne mjere, prenosi Russia Today. Navodi se također kako je Kim Jong-un zabrinut zbog moguće reakcije Kine na njihovu nuklearnu probu, te je svojim generalima kazao kako moraju biti vrlo oprezni u odnosima sa Kinom jer im je "još uvijek od koristi".

Južna Koreja je, međutim, spremna dati "jak odgovor" na bilo kakvu provokaciju iz Sjeverne Koreje te je napetost u regiji izražena. Posljednji put je Sjeverna Koreja bila u ratnoj pripravnosti 1993. Svoju prvu nuklearnu probu izveli su 2006., dok je druga uslijedila tri godine kasnije. Međunarodni zvaničnici su zabrniuti za to hoće li u Pjongjangu koristiti visoko obogaćeni uran kako bi dobli bolje rezultate u svojoj trećoj nuklearnoj probi. Ranije probe koje su obavljane ispod površine zemlje imale su ograničen učinak.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...