Uoči nuklearne probe
9

Sjeverna Koreja u ratnoj pripravnosti

Klix.ba
Sjeverna Koreja je u ratnoj pripravnosti nakon što je lider Kim Jong-un naredio vojsci da se pripremi za rat, pišu južnokorejski mediji.

Kim Jong-un je naredbu izdao u sklopu priprema za obavljanje nuklearnih proba. Ratna pripravnost je na snazi još od 29. januara te se očekuje da bi nuklearna proba mogla doći i prije nego što se očekuje. Pojedini analitičari ističu kako bi se ona mogla dogoditi 16. februara, na rođendan bivšeg vođe Kima Jong-ila, koji je umro 2011. godine.

Sjevernokorejski mediji također su izvijestili da je Kim Jong-un rekao svojim dužnosnicima za pitanja sigurnosti da poduzmu specijalne mjere, prenosi Russia Today. Navodi se također kako je Kim Jong-un zabrinut zbog moguće reakcije Kine na njihovu nuklearnu probu, te je svojim generalima kazao kako moraju biti vrlo oprezni u odnosima sa Kinom jer im je "još uvijek od koristi".

Južna Koreja je, međutim, spremna dati "jak odgovor" na bilo kakvu provokaciju iz Sjeverne Koreje te je napetost u regiji izražena. Posljednji put je Sjeverna Koreja bila u ratnoj pripravnosti 1993. Svoju prvu nuklearnu probu izveli su 2006., dok je druga uslijedila tri godine kasnije. Međunarodni zvaničnici su zabrniuti za to hoće li u Pjongjangu koristiti visoko obogaćeni uran kako bi dobli bolje rezultate u svojoj trećoj nuklearnoj probi. Ranije probe koje su obavljane ispod površine zemlje imale su ograničen učinak.