|

Sjeverna Koreja prijeti jugu "nemilosrdnom" odmazdom

Sjeverna Koreja prijeti jugu "nemilosrdnom" odmazdom
1
F
FENA
29.1.2013. u 12:30
14
komentara
1

dijeljenja
Sjeverna Koreja prijeti jugu "nemilosrdnom" odmazdom
Sjeverna Koreja u utorak je zaprijetila "nemilosrdnom" odmazdom prema Jugu zbog njegove podrške sankcijama Ujedinjenim nacijama (UN), dok je Seul zatražio od Pjongjanga da odustane od planirane nuklearne probe.
Tradicionalno napeta situacija na Korejskom poluostrvu napregnuta je do maksimuma posljednjih nedjelja s dnevnim prijetnjama sa Sjevera da se sprema da izvede nuklearnu probu kao odgovor na prošlonedjeljno proširenje sankcija od Vijeća sigurnosti UN-a.

U dugom komentaru koji je u utorak objavila državna agencija KCNA ponavlja se da je rezolucija usvojena od Vijeća sigurnosti UN-a isto što i "objava rata".

Ukazujući na podršku Juga rezoluciji, koja je vrijedna prezira, KCNA je rekla da je to velika provokacija koja neće proći bez odgovora.

- Provokatori će se suočiti s udarom nemilosrdne odmazde, kaže se u komentaru.

U tekstu se ne spominje nuklearna proba koju su vojne vlasti Sjevera eksplicitno najavile u saopćenju koje je KCNA objavila prošle nedjelje.

Komisija za nacionalnu odbranu je saopćila da proba ima za metu "glavnog neprijatelja" Sjedinjene Države koje su predložile rezoluciju UN-a kao kaznu za nedozvoljeno lansiranje rakete dugog dometa u decembru.

U Seulu ministarstvo vanjskih poslova je u utorak ukazalo da je rezolucijom UN upozoreno na dalje "značajne akcije" protiv Sjevera ukoliko izvede još jednu probu.

Vojni zvaničnici Južne Koreje su rekli da vjeruju da je Sjever sposoban da izvede nuklearnu probu u "bilo kom trenutku". Oni su u utorak najavili stvaranje specijalne operativne grupe za nadgledanje poligona gdje su izvršene dvije predhodne probe 2006. i 2009.

- Specijalnu grupu je formirao generalštab vojske Južne Koreje radi proučavanja podataka i obavještajnih informacija dobijenih od državnih ustanova i nezavisnih stručnjaka, rekao je predstavnik vojske.

Korejski državni institut za geologiju i minerale formirao je posebnu sobu gdje prima precizne seizmičke informacije koje bi mogle da ukažu kada je proba izvršena.

Institut je zabilježio "vještački potres" oko 40 sekundi nakon što je Sjeverne koreje izvršila drugu atomsku probu 2009. godine.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...