Daleki istok
1

Sjeverna Koreja tvrdi da je japanski premijer predložio sastanak sa Kim Jong Unom

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak saopćila da je premijer Japana Fumio Kishida predložio samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

Japanska vlada nije odmah odgovorila na najavu Sjeverne Koreje. U izjavi koju su prenijeli državni mediji, Kimova sestra i visoki zvaničnik, Kim Yo Jong, rekli su da je Kishida koristio neodređeni kanal kako bi prenio svoj stav da želi lično upoznati Kim Jong Una što prije.

Kin Yo Jong je kazao da neće biti napretka u odnosima Sjeverne Koreje i Japana sve dok japanska vlada pokreće pitanje građana Japana otetih u Sjevernoj Koreji u posljednjih nekoliko decenija.

"Ako Japan nastavi pokušavati da se miješa u naše ostvarivanje suverenih prava i nastavi da bude zaokupljen pitanjem otmice, od čega nema više ništa za rješavanje ili istragu, onda će premijerova (ponuda za razgovore) neizbježno biti označena kao samo pokušaj da se poboljša njegova popularnost", rekla je ona.

Osim toga, istakla je da sve dok je Japan "neprijateljski nastrojen" prema Sjevernoj Koreji i "krši" njena suverena prava, oni će ga smatrati neprijateljem.