Svijet
5

Sjeverna Koreja slavi: Demonstracija vojne sile na kojoj će prisustvovati samo Kina

Klix.ba
Sjeverna Koreja održat će veliku ceremoniju i slavlje povodom obilježavanja 70. godišnjice vladavine Radničke partije. Ovo će biti prilika da Kim Jong-un pokaže svoju vojnu silu, pa će Pjongjangom paradirati oklopna vozila, vojna vozila s projektilima i vojska.
Foto: AFP
Foto: AFP

Kim Jong-un će predsjedavati ceremonijom na koju nisu pozvani drugi svjetski lideri. Komunistička partija Kine, koja je saveznik Sjeverne Koreje, poslat će svoje predstavnike.

Cilj ceremonije je poslati poruku prkosa i snage prije svega Južnoj Koreji i SAD-u. Obilježavanje će početi odavanjem počasti bivšem lideri i ocu trenutnog predsjednika, Kimu Il-sungu u Kumsusan palači Sunca.

Foto: AFP
Foto: AFP

Širom glavnog grada može se vidjeti hiljade ljudi koji vježbaju za paradu koj će se održati navečer. Također, bit će održan i veliki koncert najpopularnije muzičke grupe te zemlje Moranbong benda.

Foto: AFP
Foto: AFP

Postoje i špekulacije da bi predsjednik mogao danas govoriti i o nuklearnom programu koji zabrinjava cijeli svijet. Vjeruje se da je Pjongjang izveo tri nuklearna podzemna testa i da će uskoro izvršiti i četvrti, uprkos međunarodnim osudama i sankcijama. Prošlog mjeseca najavili su kako ponovo pokreću glavno nuklearno postrojenje Yongbyon što će unaprijediti nuklearno naoružanje u količini i kvaliteti.

Sjeverna Koreja tvrdi kako je napravila nuklearni uređaj toliko mali da može stati u bojevu glavu projektila. Američki zvaničnici sumnjaju u ovu informaciju kazavši kako je teško procijeniti napredak ove zemlje s obzirom na tehnološku zastarjelost.