Nove prijetnje
49

Sjeverna Koreja se priprema za lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejska vojska je saopćila da se Sjeverna Koreja najvjerovatnije priprema za lansiranje balističkog projektila, odnosno, interkontinentalnog balističkog projektila.

"Primijetili smo znakove pripremanja novih lansiranja balističkih projektila. Također, predviđamo da bi Sjeverna Koreja mogla ispaliti interkontinentalni balistički projektil", izjavio je Chang Kyung-soo iz južnokorejskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo je pozvano da parlamentu odgovori na pitanja o šestom sjevernokorejskom nuklearnom testu, koji je ujedno i najveći dosad.

Novinska agencija Yonhap javlja da je nuklearni test izmjeren na 50 kilotona. Detonacija nakon sjevernokorejskog testa je bila najjača dosad, pa se vjeruje da se radi o testu hidrogenske bombe.

Južna Koreja je odgovorila nuklearnim testom na istočnoj obali, kojim je simuliran napad na sjevernokorejske lokacije s nuklearnim oružjem. Taj test predstavlja ozbiljno upozorenje Pyongyangu zbog testiranja nuklearne bombe. U vježbi su učestvovali borbeni avioni F-15, a korišteni su i balistički projektili Hyunmoo.

Sjeverna Koreja je obavila šesti nuklearni test od 2006. godine.

Sekretar američkog ministarstva odbrane Jim Mattis je rekao da će SAD reagovati na svaku prijetnju Sjeverne Koreje "masivnom vojnom reakcijom".

Ranije je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će prekinuti sve vidove trgovine sa zemljama koje posluju sa Sjevernom Korejom.