|

Sjeverna Koreja promijenila ustav da bi učvrstila vladavinu Kim Jong-Una

Sjeverna Koreja promijenila ustav da bi učvrstila vladavinu Kim Jong-Una
0
S.H.P.
30.8.2019. u 09:32
33
komentara
0

dijeljenja
Sjeverna Koreja promijenila ustav da bi učvrstila vladavinu Kim Jong-Una Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski parlament odobrio je izmjene ustava zemlje kako bi učvrstio ulogu lidera Kim Jong-Una na čelu države, objavili su danas državni mediji.
U julu je Kim formalno imenovan šefom države i glavnim zapovjednikom vojske, što su analitičari protumačili kao korak prema mogućem sklapanju mirovnog sporazuma s SAD-om.

Sjeverna Koreja je dugo tražila mirovni sporazum sa Sjedinjenim Državama kako bi se odnosi između ove dvije države normalizirali. Naime, korejski rat vođen je u periodu od 1950. do 1953. godine. Rat je zaključen primirjem, ali mirovni sporazum nikada nije potpisan.

"Kimov pravni status 'predstavnika naše države dodatno je učvršćen kako bi se dodatno osiguralo monolitno vodstvo Vrhovnog vođe u svim državnim pitanjima'", rekao je predsjednik predsjedništva sjevernokorejskog parlamenta Choe Ryong Hae, prenosi sjevernokorejska agencija KCNA.

Po novom ustavu Kim je predsjednik komisije za državne poslove (SAC), vrhovnog vladajućeg tijela osnovanog 2016., vrhovni predstavnik cijelog korejskog naroda, što znači predsjednik države, kao i "vrhovni vojni zapovjednik".

Prethodni ustav nazivao ga je samo vrhovnim vođom koji je zapovijedao cjelokupnim oružanim snagama.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...