Rast tenzija
0

Sjeverna Koreja prijeti ratom zbog optužbi da je potopila južnokorejski brod

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sjevernokorejski torpedo potopio je ratni brod Južne Koreje pri čemu je stradalo 45 mornara, a predsjednik Lee Myung-bak pozvao je na ozbiljnu akciju u istrazi ovog događaja. Istovremeno, sjeverni susjedi ne žele preuzeti odgovornost za taj slučaj, nazivajući ga "montiranim" i provokacijom koja bi mogla pokrenuti rat između dvije zemlje.

Stručnjaci iz SAD-a, Australije, Velike Britanije i Švedske objavili su da su otkrili dio torpeda u brodu koji je potonuo 26. marta, a prema dizajnu zaključili su da je sjevernokorejske proizvodnje.

Brod je potonuo u vodama otoka Baengnyeong, blizu morske granice sa Sjevernom Korejom, nakon misteriozne eksplozije od koje se prepolovio. Spašeno je 58 mornara.

"Poduzet ćemo odgovarajuće kontramjere protiv Sjeverne Koreje i učiniti da priznaju svoja nedjela", kazao je predsjednik Lee, a prenosi AP.

Bijela kuća je akt potapanja nazvana neprihvatljivim činom agresije koja krši međunarodno pravo i primirje potpisano 1953. Sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao je da je izvještaj o incidentu "veoma zabrinjavajućim".

Sjeverna Koreja je taj slučaj jednostavno nazvala nesretnim.