Lažni dokazi o potonuću broda
0

Sjeverna Koreja prijeti ratom u slučaju odmazde Južne Koreje

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Sjeverna Koreja je u četvrtak saopćila da je južnokorejska vlada lažirala dokaze o potonuću svog ratnog broda kako bi izazivala, a svaki pokušaj odmazde će, ističe se u saopćenju, rezultirati "sveopćim ratom", javljaju agencije.
  • Ako južnokorejski neprijatelji posegnu za osvetom ili nekom drugom kaznom, poput sankcija, odgovorit ćemo na to sveopćim ratom, poručio je pukovnik sjevernokorejske mornarice Pak In Ho čije riječi prenosi AP.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu kako je "očito" da je Sjeverna Koreja odgovorna za potonuće južnokorejskog ratnog broda u martu i pogibiju 46 mornara, ustvrdivši da postoji dovoljno dokaza da se njegova zemlja obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

Međunarodni stručnjaci zaduženi za istragu potonuća ratnog broda Cheonana otkrili su komad torpeda sa serijskim brojem upisanim na sjevernokorejski način, objavili su južnokorejski mediji. Brod je potonuo 26. marta u vodama otoka Baengnyeong, blizu morske granice sa Sjevernom Korejom, nakon tajanstvene eksplozije koja ga je prepolovila, podsjeća Reuters.

  • Očito je da je Sjeverna Koreja odgovorna i raspolažemo s dovoljno dokaza da se obratimo Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je novinarima šef južnokorejski ministar vanjskih poslova Yu Myung-Hwan, dodavši da su o rezultatima istrage već informirane stalne članice Vijeća sigurnosti.

Japanski premijer je kazao da će poduprijeti Južnu Koreju oko rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje. Yukio Hatoyama je otišao i korak dalje, poručivši da će i od Kine zatražiti da zauzme "čvrsti stav" po tom pitanju.