Svijet
0

Doveden u pitanje sporazum o primirju između dvije Koreje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak ocijenio je u petak da je Sjeverna Koreja "napadom na južnokorejski ratni brod prekršila primirje", potpisano još 1953. godine, kada je završen trogodišnji međukorejski rat, prenijele su agencije.

Myung-bak je to rekao nakon sastanka južnokorejskoga Nacionalnog vijeća za sigurnost, čime je reagirao na najavu Pyongyangu da će poništiti potpis na sporazum o primirju ako Seoul pokuša poduzeti kaznene mjere protiv Sjeverne Koreje.

Seul je u četvrtak optužio Pyongyang da je 26. marta ove godine torpedirao južnokorejski ratni brod, kada je poginulo 46 mornara.

Službeni Pyongyang je ranije u petak ponovio da je južnokorejska vlada lažirala dokaze o navodnoj sjevernokorejskoj umiješanosti u potonuće ratnog broda Cheonan, ističući da bi svaki pokušaj odmazde mogao rezultirati i prekidom svih odnosa sa Seoulom.

Južnokorejski vojni patrolni brod Cheonan potonuo je u Južnom moru, u blizini granice dviju Koreja. Istraga je pokazala, prema neimenovanom južnokorejskom vojnom dužnosniku, da su uzorci eksploziva pronađeni u olupini Cheonana identični sastavu torpeda koje koristi Sjeverna Koreja.

Sjevernokorejski dužnosnici su odbacili nalaz komisije u kojoj su pored južnokorejskih bili istražitelji iz još nekoliko zemalja.

Pyongyang je naveo da je taj izvještaj Seoula isfabriciran, odnosno da je farsa. Sjevernokorejski Nacionalna vojna komisija je u četvrtak zaprijetila da će na "bilo kakvu moguću osvetu uzvratiti općim ratom".

Ured južnokorejskog predsjednika Lee Myung-baka je ranije u četvrtak naglasio da će poduzeti odlučne protumjere. "Poduzet će se sve mjere", navedeno je u saopćenju.

Američki ministar odbrane Robert Gates u četvrtak je izjavio novinarima da se Sjedinjene Države konsultiraju sa Seoulom, ali da Južna Koreja mora odlučiti o daljnjem postupku.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosti i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton oštro je u četvrtrak osudila potapanje južnokorejskog broda Cheonan.

Kina je u četvrtak pozvala obje Koreje da ulože napore i smanje međusobnu napetost koja se zaoštrila nakon torpediranja ratnog broda Južne Koreje, za što je Južna Koreja optužila Sjevernu Koreju.