Svijet
1

Sjeverna Koreja pozvala Južnu da prekine s provokacijama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja izrazila je u petak želju za mirom nakon što je pozvala Južnu Koreju da prekine sa svim "činovima provokacije i klevete".

Ovo je u suprotnosti s jučerašnjim saopćenjima iz te izolirane zemlje u kojima se upozorava na "nezamislivi holokaust" ako Južna Koreja bude učestvovala u zajedničkim vojnim vježbama sa Sjedinjenim Državama.

Komisija za nacionalnu odbranu Sjeverne Koreje imala je pomirljiv ton u skladu sa novogodišnjim govorom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una o većoj saradnji između susjeda.

  • Ovim putem zvanično predlažemo južnokorejskim vlastima da preduzmu praktične mjere prekidom svih činova provokacije i klevete do 30. januara - navodi se u saopćenju koje je objavila zvanična novinska agencija KCNA.

Međutim, Južna Koreja je danas saopćila da ne želi nastaviti s ranije planiranim zajedničkim vojnim vježbama sa Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja već tradicionalno poziva Južnu na otkazivanje vježbi, koje su planirane za februar i mart, smatrajući ih uvodom u invaziju, a ove je godine predložila da obje strane smanje tenzije, uključujući obustavu obostranih verbalnih napada.

"Vježbe "Ključno rješenje" (Key Resolve) i "Foal Eagle" održat će se prema ranije utvrđenom planu, jer je ova država demokratska i mi ne izvodimo preventivne napade", izjavio je za novinare glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane Kim Min-seok.

Tenzije između ove dvije države su dodatno zategnute početkom prošle godine, kad je Pyongyang burno reagirao na pooštrene sankcije UN-a, koje su uslijedile nakon sjevernokorejskog nuklearnog eksperimenta.

Sjeverna Koreja je poručila da će na svaki neprijateljski potez reagirati napadom na Sjedinjene Države, Japan i Južnu Koreju, pokrenuvši vatrenu retoriku koja je trajala mjesecima.