Registrovan zemljotres
0

Sjeverna Koreja potvrdila da je već izvela treći nuklearni test

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je na tlu Sjeverne Koreje registrovan zemljotres, koji izgleda kao da je uzrokovan eksplozijom, mnoge nacije su vjerovale da je ova komunistička zemlja već izvela novi nuklearni test.

Zemljotres je registrovan u 11:57 sati po lokalnom vremenu, a imao je jačinu od 4,9 stepeni prema Richterovoj skali. Epicentar zemljotresa je bio na lokaciji na kojoj se nalaze podzemna postrojenja za nuklearno testiranje oko kojih je primijećena povećana aktivnost posljednjih sedmica.

"Treći nuklearni test je izvršen uspješno. Nuklearni test je urađen kao dio mjera zaštite naše nacionalne sigurnosti i suvereniteta od neprijateljstva Sjedinjenih Američkih Država, koje ugrožavaju naša prava na lansiranje satelita u svrhu mira", prenijela je sjevernokorejska Centralna novinska agencija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je upozorilo Pyongyang na značajne posljedice, ukoliko nastave testiranje. Hitni sastanak je zakazan za danas u 14:00 sati po lokalnom vremenu u New Yorku.

Sjeverna Koreja nije podložna seizmičkoj aktivnosti. Američka agencija za geološki nadzor je izjavila da se zemljotres desio na dubini od jedan kilometar. UN-ova agencija za nadgledanje je zemljotres opisala kao neobičan seizmički događaj sa karakteristikama sličnim velikim eksplozijama.

"Lokacija je dosljedna nuklearnim testovima iz 2006. i 2009. godine. Ukoliko se zaista potvrdi da je izvršen nuklearni test, ovaj čin će predstavljati jasnu prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti", rekao je Tibor Toth, izvršni sekretar Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnog testiranja.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Južne Koreje je rekao da jačina zemljotresa odgovara eksploziji nuklearnog oružja od šest do sedam kilotona, što znači da je test bio veći od prva dva, prenosi BBC.

Južna Koreja i Japan će danas održati hitne sastanke vlada svojih zemalja.