Svijet
0

Sjeverna Koreja oslobodila studenta koji je od aprila bio u zatočeništvu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti Sjeverne Koreje oslobodile su studenta Won-moon Jooa, porijeklom iz Južne Koreje, koji je u zatočeništvu bio od aprila.

Won-moon Jooa je uhapsila vojska nakon što je ilegalno prešao granicu Kine i Sjeverne Koreje kako bi napravio novinarsku priču. On je to priznao i u intervjuu koji je dao za CNN.

"Priznajem da je moj ulazak u Sjevernu Koreju bio ilegalan. Jednostavno sam pretpostavio da bi se nešto značajno moglo dogoditi u odnosima dviju Koreja pa sam zbog toga otišao", rekao je Joo.

Won-moon Joo ima prebivalište u SAD-u, a studirao je na New York Univerzitetu. Nakon bezuspješnog pokušaja da pronađe posao u Kaliforniji, odlučio se za odlazak u Sjevernu Koreju.

Vlasti Sjeverne Koreje su saopćile da je ilegalni prelazak granice ozbiljno kršenje zakona. Vlasti ove zemlje su istakle da su poslale zahtjev Pyongyangu za oslobađanje još troje državljana Južne Koreje koji su u zatočeništvu.

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje je saopćila da će istražiti da li je Joo prekršio zakone nacionalne sigurnosti.