|

Sjeverna Koreja odbila rezoluciju UN-a

Sjeverna Koreja odbila rezoluciju UN-a
0
F
FENA
20.11.2010. u 16:09
8
komentara
0

dijeljenja
Sjeverna Koreja odbila rezoluciju UN-a Foto: AFP
Sjeverna Koreja je u subotu odbila rezoluciju UN-a koja kritizira stav komunističkog sistema u pogledu ljudskih prava i nazvala je "zavjerom" koje vode Sjedinjene Države kako bi srušile vladajući režim u Pyongyangu.
"Neprijateljske snage na čelu sa Sjedinjenim Državama skovale su zavjeru (...) kako bi srušile sistem Demokratske Narodne Republike Koreje pritiscima i zavjerama", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, a prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Zemlja će nastaviti da pojačava i razvija "socijalistički sistem korejskog tipa koji štiti i potpuno unapređuje ljudska prava", dodao je glasnogovornik.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u četvrtak rezoluciju kritički usmjerenu prema Sjevernoj Koreji, koja osuđuje "mučenje, nehumane zatvorske uvjete, javna pogubljenja i proizvoljna pritvaranja".

Rezolucija poziva vladu Sjeverne Koreje da poštuje ljudska prava i završi s pomenutom praksom. U rezoluciji se od vlasti Pyongyanga traži da dozvole slobodan pristup specijalnim izvjestiteljima UN-a o Sjevernoj Koreji.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...