Zamjenik šefa diplomatije
0

"Sjeverna Koreja ne odustaje od nuklearnog oružja"

FENA
Pak Kil-yon (Foto: AFP)
Pak Kil-yon (Foto: AFP)
Zamjenik šefa diplomatije Sjeverne Koreje Pak Kil-yon, poručio je da, dokle god američki nosači aviona s atomskim bombama plove oko njenih obala, neće odustati od svog nuklearnog oružja.

"Dokle god američki nuklearni nosači aviona plove morima naše zemlje, naše nuklearno odvraćanje ne može nikada biti napušteno, već treba da se dalje ojača", izjavio je Pak Kil-yon, tokom debate u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), prenose agencije.

On je rekao da sjevernokorejsko nuklearno oružje nije sredstvo napada, niti prijetnje drugima, već, po svrsi i namjeni, sredstvo samoodbrane i odvraćanja, da bi se suprotstavilo agresiji i napadu izvana.

"Kao odgovorna nuklearna sila, spremni smo da se, na ravnopravnoj osnovi s drugim velikim silama, pridružimo međunarodnim naporima na planu neširenja nuklearnog naoružanja i sigurnog rukovanja nuklearnim materijalom", dodao je Pak Kil-yon.

On je rekao da se stalno prijeti naporima Demokratske Narodne Republike Koreje da se razvija u miru, a periodično se stvaraju eksplozivne situacije na poluostrvu koje vode do ivice rata.

Prema njegovim riječima, posljednji primjer toga je incident u vezi s potapanjem južnokorejskog patrolnog broda Cheonan u martu, koji su SAD i Južna Koreja iskoristili za gomilanje trupa i prijetnje silom.

Pak Kil-yon je u potpunosti odbacio tvrdnje Washingtona i Seula da je sjevernokorejska podmornica potopila taj brod.

On je podsjetio da je Generalna skupština UN-a još 1975. godine usvojila rezoluciju kojom se traži ukidanje komande snaga UN-a na korejskom poluostrvu, ali da na tom planu ništa nije učinjeno.