Povećanje arsenala?
11

Sjeverna Koreja možda ima više nuklearnog materijala nego što se misli

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Termalne fotografije glavne lokacije za razvoj nuklearnog programa u Sjevernoj Koreji pokazuju da je ova zemlja možda preradila više plutonija nego što se prethodno smatralo, a koji se može iskoristiti za povećanje nuklearnog arsenala, saopćeno je u petak iz američke posmatračke i savjetodavne skupine 38 North.

Ova grupa je uradila analizu na osnovu satelitskih fotografija radiohemijske laboratorije u nuklearnoj elektrani u Yongbyonu slikanih od septembra do kraja juna, javlja Reuters.

Iz ove organizacije su kazali da bi fotografije objekta za obogaćivanje uranija također mogle značiti da su u funkciji centrifuge koje bi mogle biti korištene za povećanje zaliha obogaćenog uranija, drugog izvora goriva za projektile u ovoj zemlji.

Iz 38 Northa su također naveli da su zabilježeni zabrinjavajući znakovi kraće aktivnosti u sjevernokorejskom Eksperimentalnom reaktoru za laku vodu.

Nije jasno da li je termalna aktivnost primijećena u postrojenju za preradu uranija rezultat operacija centrifuga ili servisiranja.