Svijet
2

Sjeverna Koreja plate radnika iz kompleksa Kaesong koristi za razvoj oružja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Južna Koreja je optužila Sjevernu Koreju da finansira svoje programe razvoja oružja uzimanjem plata radnika koji rade u industrijskom kompleksu Kaesong.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja je saopćilo da Sjeverna Koreja troši 70 posto plata namijenjenih radnicima u kompleksu Kaesong.

"Sjevernokorejska partija, vlada i vojska zarađuju američke dolare koje troše na razvoj projektila, nuklearnog oružja i luksuz", saopćilo je ministarstvo.

Kompleks Kaesong se nalazi na sjeveru demilitarizirane zone koja razdvaja dvije Koreje. Blizu 125 južnokorejskih kompanija zapošljava 52.000 radnika iz Sjeverne Koreje, a ovo je jedan od rijetkih primjera saradnje susjednih zemalja. Ukupna plata radnika iznosi blizu 90 miliona eura godišnje i uplaćuje se direktno Pyongyangu.

Seoul je najavio ovog mjeseca da zatvara kompleks zbog sjevernokorejskog "ekstremno provokativnog čina", a to je lansiranje dalekometnog projektila nakon nuklearnog testa. Pyongyang je odgovorio da će protjerati sve Južnokorejce iz Kaesonga i zamrznuti sredstva. Vlada je saopćila da je to uzrokovalo još ekstremniju napetost te povećalo rizik od sukoba i rata.

Prošle sedmice je direktor Instituta za korejske studije pri Univerzitetu Južne Kalifornije rekao da se novac iz kompleksa koristi za razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Dvije koreje su tehnički u ratu od 1950. godine. Primirje je potpisano tri godine kasnije. Godine 2013. je Sjeverna Koreja objavila da je prekid vatre nevažeći.